La sfârşitul unei reuniuni de două zile, încheiată joi, comitetul de politică monetară de la BoE a menţinut dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%, aşa cum se aşteptau analiştii intervievaţi de Reuters. De asemenea, BoE nu a modificat nici valoarea programului de achiziţii de active, care a rămas la 375 de miliarde de lire sterline.

Economia Marii Britanii a înregistrat, în 2013, cel mai rapid ritm de creştere de la declanşarea crizei financiare, în ciuda încetinirii consemnate în ultimele trei luni ale anului, arată datele publicate, luna trecută, de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

Rata de creştere anuală estimată pentru PIB-ul Marii Britanii în 2013 este acum de 1,9%, faţă de 0,3%, în 2012. Este cel mai ridicat nivel din 2007, deşi producţia totală încă este cu 1,3% sub nivelul record înregistrat înaintea crizei, în primul trimestru din 2008.

Sprijinind aşteptările unui an excelent în 2014, PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,7% în trimestrul patru din 2013, în linie cu estimările analiştilor.

Ritmul rapid de creştere a economiei – care depăşeşte tendinţa pe termen lung a Marii Britanii – va spori probabil speculaţiile privind momentul în care Banca Angliei (BoE) va decide majorarea ratei dobânzii.

În august, Banca Angliei a anunţat că intenţionează să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,5%, până când rata şomajului va scădea sub 7%, fiind pentru prima dată când politica monetară a fost legată de situaţia de pe piaţa forţei de muncă. BoE estimează că, în următoarele luni, rata şomajului va scădea lent, iar de la actualul nivel de 7,6% va ajunge la 7,1%, în trimestrul trei din 2016.

Conform datelor publicate săptămâna aceasta, în ianuarie industria prelucrătoare şi serviciile au înregistrat o creştere solidă. Vânzările de maşini noi în Marea Britanie au crescut în ianuarie cu 7,6%, la 154.562 de unităţi, continuând avansul solid înregistrat anul trecut, a anunţat, joi, Asociaţia Producătorilor şi Comercianţilor de Automobile din Regatul Unit (SMMT).

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: