Totuşi, BoE a avertizat că în următoarele luni este posibil să reducă din nou costul creditului, în urma analizării efectelor pe termen lung ale votului privind ieşirea Marii Britanii din UE, chiar dacă şocul economic provocat de Brexit pare să fie mai slab decât s-a crezut iniţial. 

Comitetul de politică monetară al BoE a menţinut joi dobânda la nivelul record de 0,25%. De asemenea, Banca Angliei a anunţat că va continua programul lunar de achiziţii de active, în valoare de 70 de miliarde de lire sterline. 

"O serie de indicatori ai activităţii economice pe termen scurt arată cumva mai puternici decât ne-am aşteptat. Dacă prognoza economică din noiembrie va fi similară cu cea publicată de BoE în august, atunci majoritatea membrilor Comitetului de politică monetară al BoE ar urma să sprijine o nouă reducere a ratei dobânzii în cursul acestui an, aproape dar uşor peste zero", se arată în minuta şedinţei Băncii Angliei. 

Analiştii se aşteaptă la reducerea costului creditului la 0,1%. 

BoE se aşteaptă la un avans de 0,2% al economiei britanice în trimestrul trei din 2016. 

Luna trecută, Banca Angliei a adoptat o decizie istorică prin reducerea dobânzii de referinţă, pentru a stimula creşterea economiei, afectată de incertitudinile privind ieşirea Marii Britanii din UE. Astfel, Comitetul de politică monetară al BoE a redus dobânda de la 0,5% la un nivel minim record de 0,25%. Şi analiştii se aşteptau la prima reducere a costului creditului din luna martie 2009.

SURSA: Agerpres