Comitetul de politică monetară de la BoE a lăsat dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%, nivel la care a rămas nemodificată din luna martie 2009.

În 2013, Banca Angliei susţinea că va lua în considerare o majorare a dobânzii de referinţă doar atunci când rata şomajului va scădea până la nivelul de 7%. Graţie relansării surprinzătoare înregistrată la finele anului trecut de economia britanică, rata şomajului începe să se apropie de nivelul avut în vedere de Banca centrală. În schimb, luna trecută BoE a decis să-şi revizuiască politica urmând ca în loc să se concentreze pe un singur indicator să monitorizeze o gamă largă de indicatori precum participarea pe piaţa muncii, numărul de ore lucrate, creşterea salariilor sau ponderea locurilor de muncă cu program redus. De asemenea, BoE a semnalat luna trecută că prima majorare a dobânzii ar putea avea loc în al doilea trimestru al anului viitor.

Economia britanică pare să fi început anul 2014 în forţă, în condiţiile în care industria manufacturieră şi serviciile au înregistrat creşteri solide în luna februarie. În pofida relansării, PIB-ul este în prezent cu 1,4% mai mic decât vârful atins în ultimul trimestru din 2008. Chiar dacă rata inflaţiei este sub ţinta de 2%, există puţine presiuni pentru ca BoE să se grăbească să majoreze dobânda.

Ca de obicei, Banca Angliei nu a făcut niciun fel de comentarii care să însoţească decizia privind dobânda de referinţă. Analiştii vor putea să vadă modul în care au votat membrii comitetului de politică monetară abia când vor fi publicate minute din şedinţa care a avut loc joi.

SURSA: Agerpres