Comitetul de politică monetară al BoE a menţinut dobânda la nivelul record de 0,5%, nemodificat din luna martie 2009. De asemenea, Banca Angliei nu a modificat nici valoarea programului de achiziţii de active, care a rămas la 375 de miliarde de lire sterline.

În minuta şedinţei de politică monetară din 13 aprilie se arată că "un astfel de vot ar putea avea ca rezultat o perioadă extinsă de incertitudini privind perspectivele economiei, inclusiv perspectivele privind majorarea exporturilor. Aceste incertitudini vor afecta probabil cererea pe termen scurt şi va avea implicaţii negative asupra preţurilor activelor şi în special asupra ratei de schimb".

Anul acesta, lira sterlină s-a depreciat cu peste 7% şi săptămâna trecută a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi jumătate.

Guvernatorul BoE, Mark Carney, a descris ieşirea Marii Britanii din UE ca fiind cel mai mare risc la adresa stabilităţii financiare a ţării şi i-a criticat pe oficialii Băncii Angliei care se pronunţă în favoarea unui Brexit, în profida neutralităţii instituţiei.

BoE se aşteaptă la o creştere a economiei Marii Britanii de 2,2% anul acesta şi de 2,3% anul viitor, în timp ce Guvernul de la Londra estimează un avans de 2% în 2016 şi de 2,2% în 2017.

Şi Fondul Monetar Internaţional a avertizat că o ieşire a Marii Britanii din UE (Brexit) ar fi o nouă lovitură pentru economia mondială, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

În Marea Britanie, planificatul referendum din iunie privind apartenenţa la UE a creat deja incertitudini pentru investitori. Un Brexit ar putea provoca pagube regionale şi globale severe prin perturbarea actualelor legăturilor comerciale, a avertizat economistul şef al FMI, Maurice Obstfeld.

FMI a înrăutăţit estimarea de creştere a PIB-ului Marii Britanii în acest an la 1,9%, faţă de un avans de 2,2% previzionat anterior. În 2015 economia britanică a crescut cu 2,3%.

Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii.

SURSA: Agerpres