De reducerea vârstei de pensionare beneficiază toate persoanele care au lucrat în condiții de handicap mediu, accentuat sau grav, conform unei decizii a Curții Constituționale a României (CCR).

Această decizie a intrat astăzi în vigoare, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial.

Până acum, de reducerea vârstei de pensionare au beneficiat doar persoanele care căpătau handicapul înainte de asigurarea în sistemul pensiilor de stat.

„Astfel, în concret, (…) dispozițiile art. 58 din Legea nr. 263/2010 vor fi interpretate în sensul că beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap, indiferent de momentul dobândirii calității de asigurat”, este explicat în decizia CCR.

În concluzie, vor putea ieși mai devreme la pensie toți lucrătorii, indiferent când au căpătat handicapul.

Judecătorii menționează și faptul că „la verificarea îndeplinirii condiției realizării stagiului complet de cotizare (…) vor fi luate în calcul doar stagiile realizate după data dobândirii handicapului, nu și stagiile realizate anterior datei dobândirii handicapului”.

Potrivit avocatnet.ro, lucrătorii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare în funcție de gradul de handicap:

-cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
-cu zece ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
-cu zece ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului, stagiul complet de cotizare.

Stagiul complet de cotizare este 35 de ani.