Aviva, unul dintre principalii furnizori de asigurari, pensii si servicii de administrare a activelor, a incheiat un acord cu actionarii majoritari Certinvest, Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) si Eugen Voicu pentru achizitionarea actiunilor acestora (conditionat de aprobarile necesare). Certinvest este cea mai veche companie de administrare a activelor din Romania.

 

Ca urmare a acestei achizitii, Aviva urmeaza sa obtina 99.8% din actiunile Certinvest si va integra compania in operatiunile sale din Romania, alaturi de societatile deja existente de asigurari de viata si pensii.

 

“Aceasta achizitie reprezinta o noua etapa in indeplinirea obiectivelor de dezvoltare in Europa Centrala si de Est si de atingere a pozitiei de lider in economii pe termen lung in Romania. Totodata aceasta tranzactie ne va ajuta sa venim in intampinarea nevoilor clientilor nostri din Romania prin diversificarea gamei de produse si servicii oferite’’,  a declarat Pierre-Olivier Bouée, Director – Europa Centrala si de Est, Aviva Europa.

 

”Prin achizitionarea Certinvest si infiintarea recenta a companiei de pensii private, Aviva Romania devine un furnizor de servicii financiare diversificate cu o intelegere profunda a ofertei de produse de administrare a activelor. Certinvest va fi o componenta esentiala a strategiei noastre, oferind clientilor nostri pentru pensii, investitii si asigurari de viata servicii de administrare a activelor de cea mai buna calitate si randamente financiare de exceptie”, a spus Shah Rouf, CEO Aviva Romania. ‘ In acelasi timp, Certinvest se va dezvolta in continuare si va deveni parte din Reteaua de Investitii Globale a Aviva”, a adaugat Rouf.

 

Jucatorii implicati in tranzactie nu au dezvaluit pretul achizitiei Certinvest. “Pretul tranzactiei reflecta clar evolutia foarte buna a fondurilor administrate de catre Certinvest, pozitionarea actuala pe piata a companiei si potentialul sau de dezvoltare”, a spus Horia Manda, Chief Investment Officer si Senior Vice-President RAEF.

 

Eugen Voicu isi va pastra pozitia de CEO al Certinvest, sub coordonarea lui Shah Rouf, CEO Aviva Romania. Pe langa aceasta, el va ocupa si pozitia de Director de Investitii al Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat (compania de pensii a Aviva). Achizitia este prevazuta sa se incheie pana la sfarsitul anului 2007.

 

Industria fondurilor mutuale s-a dezvoltat constant in Romania in ultimii ani, cu o rata de crestere anuala de peste 50%. Exista potential considerabil pentru crestere si in viitor, intrucat valoarea pietei este de doar 250 milioane euro, in timp ce valoarea activelor fondurilor mutuale din Europa Centrala si de Est a depasit 34 miliarde euro in 2006.

 

Certinvest are in prezent in administrare 24 milioane euro din 4 fonduri mutuale, fiecare dintre ele orientat catre alt tip de investitii: Intercapital, fond de actiuni, Capital Plus, fond echilibrat, Orizont, fond de venituri fixe (obligatiuni) si Tezaur, fond pentru piata de capital. Compania administreaza deasemenea si conturi de investitii individuale, pentru persoane cu venituri ridicate.

 

Aviva si-a inceput activitatea de asigurari de viata in Romania in 2000 (Aviva Asigurari de Viata SA) si asigura in prezent peste 400,000 de clienti romani. In august 2007 Aviva a primit aprobarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru a infiinta o societate de administrare a pensiilor private (Aviva Fond de Pensii Privat SA) si asteapta acum aprobarile finale pentru a participa pe piata pensiilor obligatorii programate sa se lanseze pe 17 septembrie 2007.

 

Sursa: Capital