Israelul a primit vara trecută patru noi avioane F-35, inclusiv o aeronavă de testare specială, care urmează să primească actualizări specifice de război electronic de înaltă tehnologie (EW), potrivit site-ului Breaking Defense. Conform acestuia, inginerii israelieni intenționează să actualizeze sistemul ELINT EW deja destul de avansat.

Specificațiile privind tehnologiile războiului electronic, în special pentru avionul F-35 din SUA sunt adesea indisponibile din motive de securitate.

Există însă câteva aspecte interesante în care EW ar putea contribui substanțial la puterea de luptă a aeronavei. Nu numai că poate emite semnale electronice către blocarea sistemelor de direcționare a ghidării rachetelor inamice, dar poate îndeplini și funcții defensive critice.

De exemplu, un sistem EW avansat de pe F-35 poate contribui la „biblioteca” de date privind Mission Data Files ale avionului. Altfel spus, ar putea detecta semnătura electronică a avioanelor inamice care se apropie sau chiar apărări aeriene de la sol, avertizînd sistemele de direcționare și supraveghere a senzorului aeronavei.

Mission Data Files ale F-35 includ profiluri ale amenințărilor inamice, cum ar fi senzori specifici sau date electronice legate de anumite amenințări care pot apărea în anumite zone geografice.

Senzorii F-35, inclusiv camere de luat vederi, sisteme de direcționare în infraroșu sau radar de scanat electronic activ la bord, pot detecta existența și traiectoria țintelor inamice.

EW poate funcționa ca o parte fundamentală a acestei ecuații, aruncând o lumină suplimentară asupra motivului pentru care Israelul va încerca upgrade-uri EW pentru flota sa de avioane F-35.

Advanced EW ar putea, de exemplu, să ajute la detectarea și „blocarea” sau dezactivarea sistemelor de apărare aeriană iraniene.

Mai mult, gama și fidelitatea senzorilor de la bord pot oferi F-35 noi dimensiuni ale tehnologiei de direcționare și supraveghere.

Potrivit experților în aviație de la EurAsian Times, cu avioanele F-35 actualizate, Forțele Aeriene Israeliene nu doar că vor domina cerul Orientului Mijlociu cu relativă ușurință, dar versiunea israeliană a F-35 ar putea chiar să depășească F-3-urile americane. când vine vorba de sistemul EW.

Israelul a devenit prima țară care a selectat F-35 prin procesul de vânzări militare externe al guvernului SUA, în octombrie 2010. La 22 iunie 2016, Forțele Aeriene Israeliene au primit primul F-35A Adir, la o ceremonie la fabrica F-35 din Fort Worth, Texas.

Forțele aeriene israeliene operează 20 de avioane F-35. Deținerea unei flote considerabile de F-35 aduce noi opțiuni capacității Israelului de a proiecta puterea și de a efectua misiuni de recunoaștere.