Karl Müllner, inspector general în cadrul aviaţiei germane, a declarat că armamentul de la bordul avioanelor "nu reprezintă un mijloc de escaladare", ci vizează o eventuală ripostă împotriva unui potenţial adversar în condiţii de egalitate. În plus, muniţia la bordul avioanelor are rolul de a 'motiva militarii' implicaţi în misiunea de patrulare de deasupra ţărilor baltice, potrivit oficialului militar german.

Avioane germane au mai fost implicate în astfel de misiuni în Letonia, Lituania şi Estonia între septembrie şi decembrie 2014, dar niciodată cu muniţie la bord. Această decizie fusese luată la nivel politic la acea vreme pentru a nu provoca escaladarea conflictului cu forţele ruse, a explicat Karl Müllner.

De la anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014, ţările baltice şi-au declarat nu o dată vulnerabilitatea în faţa a ceea ce ele consideră a fi o politică agresivă a Moscovei. Pe acest fundal de îngrijorare, NATO şi-a amplificat patrularea spaţiului aerian al celor trei aliaţi baltici. AGERPRES