Un Brexit fără acord va crea probleme în toată Europa. Comerţul în multe economii emergente din Europa şi chiar din Turcia, va fi afectat de ieşirea Marii Britanii din UE, mai ales în cazul unui Brexit fără acord, se arată într-un raport al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvolare (BERD) publicat vineri.

Întâlnire la nivel înalt pentru Brexit. E oficial! Data la care se decide soarta Marii Britanii 

Instituţia financiară a estimat că 6,8% din valoarea adăugată combinată a exporturilor regiunii va fi afectată de orice potenţială întrerupere a legăturilor comerciale. Cel mai ridicat procent va fi în Cipru, Turcia şi Polonia, pentru care piaţa britanică reprezintă între 7,9% şi 9,1% din totalul volumelor de export, se arată în raport respectiv, potrivit Agerpres.

Ieşirea Marii Britanii din UE fără un acord va afecta de asemenea Europa de Est şi Turcia şi prin exporturile indirecte, prin lanţul valoric interconectat la nivel european, avertizează BERD. Instituţia dă ca exemplu componentele auto exportate din Slovacia în Germania, unde sunt asamblate şi exportate ca produs final în Regatul Unit.

Un vot favorabil doar pentru acordul de retragere i-ar permite Regatului Unit să se încadreze în termenii deciziei liderilor europeni privind amânarea datei Brexitului până la 22 mai, pentru ca până atunci să poată continua discuţiile în vederea găsirii unei soluţii pentru ieşirea din impas. În cazul unui nou vot negativ în Camera Comunelor, conform aceleiaşi decizii, ar urma un Brexit fără acord pe 12 aprilie.

Cât te va costa factura de telefonie dacă vrei să călătoreşti în Marea Britanie. Ce a anunţat Autoritatea din Comunicaţii. Toţi românii trebuie să ştie 

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă.  BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte. Instituţia a susţinut în 2017 un număr de 29 de proiecte de investiţii în valoare de 546 milioane de euro. Din această finanţare, 93% au fost acordate sectorului privat.