O scrisoare a ANCOM către Ministerul de Finanțe, de la finele anului trecut, cu privire la o avertizare pentru Guvern că taxa aplicată companiilor telecom este contrară legislației UE. ANCOM cere ca acest procentaj să fie variabil și să se situeze la mai puțin de 3%.

Arbitrul telecom (ANCOM), condus de Sorin Grindeanu, a avertizat în data de 20 decembrie Ministerul de Finanțe, că aplicarea unui tarif de monitorizare la un nivel fix de 3% pe cifra de afaceri în telecom încalcă legislația UE, conform unui document obținut de HotNews.ro.

În pofida recomandărilor ANCOM care a pledat pentru un tarif variabil, determinat anual, mai mic de 3%, Guvernul a stabilit prin o Ordonanța de Urgență adoptată la finele anului trecut că acesta are un nivel fix, de 3%. Guvernul a a exceptat de la plata acestuia serviciile poștale și de curierat, sector în care statul, prin Poșta Română, este cel mai mare jucător din piață.

În documentul care are 10 pagini ANCOM avertizează că, dacă Guvernul vrea majorarea tarifului de monitorizare pe care furnizorii de comunicații electronice și servicii poștale sunt obligați să-l plătească anual către Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM), atunci este imperios necesară menținerea ideii de procent maxim, iar nu fix.

Tariful de monitorizare a fost introdus prima dată în 2011. ”Tariful anual de monitorizare este datorat ANCOM de către toți furnizorii autorizați de rețele sau servicii de comunicații electronice și servicii poștale care fac dovada că cifra de afaceri sau veniturile realizate exclusiv din aceste activități depășesc suma de 100.000 de euro”, spune autoritatea. Nivelul maxim al tarifului de monitorizare a fost stabilit la acel moment la un procentaj de 0,4% din cifra de afaceri sau din veniturile rezultate din furnizarea de rețele sau servicii de comunicații electronice și/sau de servicii poștale, în funcție de opțiunea fiecărui furnizor.