UPDATE: Cod Roşu de viscol

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o avertizare Cod roşu de viscol ce vizează zona montană înaltă din două judeţe din Moldova.

Potrivit meteorologilor, până la ora 23:00, în zonele de munte, la peste 1.800 de metri altitudine, din judeţele Suceava şi Neamţ, se vor semnala viscol puternic şi vânt cu rafale de 140-160 km/h.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.

Cod galben de vânt

Conform prognozei, până la ora 20:00, în judeţele Sălaj, Cluj, Satu Mare şi Mureş se vor semnala intensificări temporare ale vântului, care local la rafală vor atinge 55 – 65 km/h.
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM, potrivit agerpres.ro

Cod portocaliu de ninsori

ANM a emis o prognoză specială pentru Capitală, meteorologii avertizând că bucureștenii vor avea parte până joi dimineață de vânt puternic, ploaie, apoi lapoviță și ninsoare. Astfel, meteorologii au emis și un cod portocaliu în București pentru aceste fenomene.

De asemenea, intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă sub 50 m sunt așteptate și în zona Carpaților Meridionali și Orientali în intervalul 05 februarie, ora 14:00 – 06 februarie, ora 08:00.

Cod roșu de viscol și intensificări puternice ale vântului

Meteorologii au transmis că cei din zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița, Argeș, Brașov și Buzău trebuie să se aștepte la viscol puternic, rafale de peste 100-120 km/h și vizibilitate redusă spre zero în intervalul 05 februarie, ora 18:00 – 06 februarie, ora 08:00, potrivit meteoromania.ro

De asemenea, în județele Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Tulcea, oamenii sunt avertizați să se aștepte la intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 85-90 km/h, viscol și vizibilitate redusă semnificativ în  intervalul 05 februarie, ora 22:00 – 06 februarie, ora 08:00, potrivit sursei menționate.

Recomandările ISU București

„Recomandări în contextul avertizării meteo – cod portocaliu

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu pentru municipiul București și județul Ilfov, cu valabilitate din data de 05.02.2020, ora 17:00, până în data de 06.02.2020, ora 08:00. Fenomenele prognozate constau în intensificări susținute ale vântului, cu viteze la rafală de peste 60…70 km/h, precipitații mixte, apoi doar ninsoare și depunere de strat de zăpadă.

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov recomandă cetăţenilor să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă, ţinând cont de atenţionările menționate, astfel:
• Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi evoluţia acestora, transmise de autorităţile centrale şi locale, respectiv de mass-media;
• Evitaţi orice călătorie dacă nu este absolut necesară şi informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
• Dacă plecaţi cu maşina, verificaţi funcţionarea sistemului de încălzire şi aveţi în vedere dotarea cu lanţuri antiderapante, pături, apă, lopată şi combustibil de rezervă;
În cazul în care autovehiculul este înzăpezit în afara localităţilor, trebuie să vă păstraţi calmul şi să luaţi următoarele măsuri:
• Trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie, nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
• Anunţaţi evenimentul la 112, indicând locul în care aţi rămas blocat;
• Rămâneţi în autovehicul până la sosirea echipelor de salvatori;
• Porniţi motorul şi sistemul de încălzire periodic pentru a menţine cald în interior, îndepărtând zăpada ce poate înfunda ţeava de eşapament;
• Porniţi lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

Totodată, vă recomandăm instalarea aplicației oficiale a Departamentului pentru Situații de Urgență, DSU, pentru dispozitivele mobile, disponibilă în Google Play și App Store, prin intermediul căreia puteți primi notificări în timp real”, a transmis ISU București pe Facebook.