Omenirea se confruntă cu o ameninţare teribilă, pe care chiar noi o stârnim. Ultimii patru ani au fost cei mai fierbinţi din istorie, spun experţii Naţiunilor Unite, şi i-am simţit şi la noi în ţară chiar zilele trecute când au fost 20 de grade Celsius. Clima se schimbă în ritm alert din cauza poluării şi, dacă nu facem nimic să oprim încălzirea globală, vom asista tot mai des la tornade devastatoare, inundaţii de proporţii şi temperaturi ucigătoare.

În Australia, de exemplu, luna ianaurie a acestui an a fost cea mai călduroasă din istoria ţării, cu temperaturi de 49 de grade Celsius.

Antonio Guterres, secretar general ONU: Suntem într-un moment definitoriu. Ne confruntăm cu o ameninţare directă. Schimbările climatice evoluează mult mai repede decât noi. Nu trebuie să mai depindem de combustibili fosili, trebuie să le înlocuim cu energie curată, din apă, vânt şi soare. Trebuie să oprim defrişările, şi acolo unde s-a tăiat, să se replanteze.

Şi România resimte efectele schimbărilor climatice. Săptămâna trecută , de exemplu, au fost valori de aproape 20 de grade Celsius în Muntenia. În alţi ani, a fost şi mai cald – 26 de grade au fost înregistrate în 1995 la Medgidia şi în 2006 la Pătârlagele. Iar în Capitală, în 2016, termometrele au arătat aproape 26 de grade, tot în februarie.

Schimbările bruşte de temperatură şi de presiune atmosferică ne afectează sănătatea fizică şi psihică, spun medicii.

SURSA: digi24.ro