Fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, atrage atenția că ridicarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 ar putea conduce la o revenire a infecțiilor.

Tăriceanu acuză faptul că revenirea la normalitate nu se poate face sub cele mai bune auspicii din cauza inabilităților Guvernului.

”E abrambureală totală”

”Sigur că oamenii se bucură. Dacă mai dura, am fi ajuns la un regim politic autoritar unde lumea urma ce spunea conducătorul.Eu cred că oamenii sunt bucuroși că revenim la normalitate.

Atenție însă! Acum riscurile sunt mai mari. Posibilitatea de a intra în contact e mai mare. S-ar putea sa asistăm la o revenire a infecțiilor”, a a declarat Călin Popescu Tăriceanu, joi seară, la România TV.

”E bine că revenim la normalitate. Însă Guvernul trebuia să vină și cu măsuri sociale și economice. Unde sunt mășile de protecție? Nimic.

Pe mine mă deranjează că e abrambureală totală”, a adăugat liderul ALDE.

Relaxarea, după 1 iunie

În context, trebuie precizat că  Premierul Ludovic Orban a anunțat joi adoptarea unei Hotărâri de Guvern prin care vor fi aplicate noi măsuri de relaxare, după data de 1 iunie.

Prin ordin comun de miniștri urmează să fie stabilite și condițiile care vor fi impuse, împreună cu relaxarea.

Astfel, de la 1 iunie se ridică interdicțiile de deplasare a persoanelor în afara localităților și a zonelor metropolitane.

Tot de la 1 iunie se reia transportul rutier și feroviar internațional de persoane.

Concerte în aer liber

Va fi permisă și desfășurarea concertelor și spectacolelor în aer liber, dar nu cu mai mult de 500 de spectatori și cu o distanțare de 2 metri între participanți. De asemenea, spectatorii vor trebui să poarte măști.

Tot de la 1 iunie se deschid și terasele, cu distanțare de 2 metri între mese și nu mai mult de 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.

Un alt set de măsuri vizează competițiile sportive, care se vor putea relua în aer liber, dar fără spectatori.

Este valabil și pentru bazinele de înot, închise sau descoperite, unde va fi permis accesul sportivilor pentru competiții și pregătire, desigur cu respectarea unor norme de distanțare.