Avertismentul fără precedent venit din Germania. Europa riscă să devină dependentă de băncile străine

Șeful Deutsche Bank a făcut apel la o mai mare integrare europeană în fața numeroaselor crize, cum ar fi războiul din Ucraina, inflația ridicată și marea dependență a Europei de alte regiuni ale lumii pentru materii prime și tehnologii esențiale.

„Avem nevoie de o Agendă 2030 pentru Europa”, a declarat Christian Sewing la Congresul bancar european de la Frankfurt. Acesta a solicitat îmbunătățirea condițiilor-cadru pentru bănci.

Este nevoie de o adevărată piață internă europeană, cu o aprovizionare independentă cu energie și cu un accent mai mare pe durabilitate și tehnologie, a spus Sewing. Pentru toate aceste lucruri, ar fi nevoie de investiții, motiv pentru care este necesară o mai mare autonomie financiară.

„Trebuie să schimbăm urgent cursul dacă nu vrem să ne bazăm în principal pe băncile străine pentru a finanța viitorul Europei”, spune acesta.

Se dorește atragerea unui capital privat mai mare în Europa

Trebuie create condițiile pentru a atrage mai mult capital privat în Europa, motiv pentru care trebuie avansată Uniunea piețelor de capital, fără de care nu ar fi posibil nici „European Green Deal”.

„Având în vedere lipsa de voință politică sau de unitate în UE, va dura mulți ani pentru a finaliza Uniunea piețelor de capital, chiar și în cel mai bun scenariu”, a spus el.

Prin urmare, trebuie să ne concentrăm mai întâi asupra măsurilor care funcționează rapid, cum ar fi facilitarea securizării. Această piață este minusculă în comparație cu cea din SUA, ceea ce se datorează reglementărilor excesiv de restrictive.

„Nu ne mai putem permite să lăsăm nefolosite surse de finanțare cu un asemenea potențial”, a spus Sewing.

Mediu mai bun pentru bănci

Directorul general al Deutsche Bank a cerut, de asemenea, un mediu mai bun pentru bănci. Mediul de reglementare face dificilă consolidarea băncilor. În ultimii ani, acestea au atins o stabilitate și o rentabilitate pe care mulți nu le-ar fi crezut posibile. Cu toate acestea, decalajul față de concurenții americani este încă mare. Prin urmare, băncile trebuie să devină mai eficiente, să fie mai aproape de clienții lor și să accelereze ritmul schimbărilor tehnologice și al inovării.

Acesta a arătat clar că nu dorește să pună sub semnul întrebării regulamentul în ansamblu.

„Ceea ce mă îngrijorează, însă, este că pendulul oscilează prea mult”, a spus Sewing.

El s-a temut de noi dezavantaje structurale pentru industrie. Printre altele, trebuie abordată o consolidare a activității europene de compensare și o reducere a obstacolelor din sectorul de finanțare cu efect de levier, unde cerințele ridicate de capital fac dificilă o concurență bună.

În principiu, Sewing și-a exprimat încrederea că Europa poate gestiona o integrare mai puternică.

„Există speranța că Europa va reuși încă o dată să folosească o criză ca punct de plecare pentru a aborda reforme importante”, a spus el, scrie Finanzen.