Anunț major pentru profesori și elevi. Consiliul Naţional al Elevilor trage un semnal de alarmă cu privire la redeschiderea școlilor. Potrivit sursei citate, există o serie de „aspecte care condiţionează redeschiderea în siguranţă a unităţilor de învăţământ”.

Mai exact, Consiliul Naţional al Elevilor susţine că cele 37 de milioane de măști destinate unităților de învățământ, care vor putea fi utilizate odată ce elevii se întorc la școală trebuie verificate de Protecţia Consumatorului, pentru garantarea siguranței elevilor și a cadrelor didactice.

Precizarea vine în contextul în care în ultima vreme, au fost emise mai multe alerte privind punerea pe piață a măștilor neconforme. Astfel, pentru a se evita situații neprevăzute precum infectarea unor elevi sau profesori, Consiliul Naţional al Elevilor a venit cu această recomandare.

Pericol pentru profesori și elevi

În același timp, Consiliul recomandă autorităţilor să sprijine unităţile de învăţământ să obţină autorizaţia sanitară. Mai exact, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, din 3.424 unități de învățământ evaluate, 301 nu au autorizație sanitară de funcționare, 168 dintre acestea nu se încadrează în standardele actuale privind condițiile de igienă din școli, iar 132 fie nu sunt aprovizionate cu apă potabilă, fie nu au apă potabilă adecvată din punct de vedere microbiologic, arată Consiliul Naţional al Elevilor.

Totodată, reprezentanţii elevilor solicită creşterea finanțării pentru cabinetele de medicină școlară, pentru a susţine măsura testării rapide a elevilor. Solicitarea vine în contextul în care reprezentanții susțin că este necesară secvențierea tuturor testelor pozitive realizate atât pentru elevi cât și pentru profesori, pentru a limita, pe cât posibil, răspândirea acestei noi tulpini.

Și președintele Consiliului Național al Elevilor a venit cu o serie de precizări în acest context. Potrivit acestuia, e nevoie de precauție având în vedere contextul pandemic în care ne aflăm.

„Am susținut, încă de la bun început, descentralizarea deciziei privind redeschiderea școlilor, cât timp acest lucru este realizat cu precauție și asigurând factorilor locali indicațiile și resursele necesare redeschiderii școlilor în siguranță.

E momentul ca autoritățile centrale să dea dovadă de celeritate și să vină în sprijinul elevilor, pentru ca aceștia să se poată întoarce la școală în siguranță, acolo unde acest lucru este posibil”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea