În 2019, anchetatorul independent Robert Mueller a trimis procurorului general, William Barr, raportul său privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, pe care le-a câștigat Donald Trump.

Raportul susținea că au existat două comploturi ale Rusiei pentru a influența alegerile din 2016: o operațiune de influențare a rețelelor sociale, precum și o piratare și ”scurgere” în public a acestor e-mailuri piratate. O altă secțiune a raportului se referea la modul în care membrii echipei de campanie a lui Donald Trump ar fi avut un acord cu Rusia pentru a participa la acele comploturi, relatează Benzinga.

Ce a înțeles Browder din celebrul Raport Mueller?

„99% din populația SUA nu a citit niciodată raportul Mueller, dar eu am făcut-o”, afrima anul trecut activistul pentru drepturile omului și finanțatorul Bill Browder într-o intervenție la postul de televiziune rus TV Rain.

Browder, care a investit în multe companii rusești, susține că echipa de campanie a lui Trump „încerca cu disperare să găsească în guvernul rus oameni cu care să conspire, iar în guvernul de la Moscova erau oameni care încercau la fel de disperat să găsească oameni în echipa de campanie a lui Trump cu care să pună la cale un complot”.

Browder este un investitor internaţional care a condus, cândva, cel mai mare fond de investiţii străine din Rusia. În 2005, i s-a interzis intrarea în ţară, fiind catalogat o „ameninţare la adresa securităţii naţionale”, după ce a acuzat funcţionarii fiscali ruşi de corupţie şi delapidare.

„Dacă Trump va fi reales, visele lui Putin s-ar putea împlini”

Deși raportul Mueller a constatat că nu există suficiente dovezi pentru a demonstra amestecul Rusiei în acele alegeri, „asta nu înseamnă că nu a existat un amestec”, susține Browder.

În ciuda intereselor ostile ale Rusiei față de SUA și a abuzurilor comise de ruși în privința respectării drepturilor omului, Trump și echipa sa au avut legături atât directe, cât și indirecte cu Rusia.

„Trump este un om îngrozitor. Dacă va fi ales în 2024, visele lui Putin s-ar putea împlini”, crede finanțatorul.

El amintește că Trump nu numai că s-a abținut să-l atace pe președintele rus, ba chiar și-a manifestat admirația și respectul pentru el. În plus, Trump s-a înconjurat de persoane care sprijină Rusia și fac afaceri cu această țară, afirmă el.

A vrut ca Ucraina să dea vina pe Biden

Browder a menționat și modul în care, în 2020, administrația Trump a amânat ajutorul militar aprobat de Congres pentru Ucraina din motive politice. Donald Trump „a vrut ca Ucraina să dea vina pe adversarul său politic (Biden)”, a adăugat el. Acest lucru a fost confirmat în timpul proceselor de demitere ale lui Trump din 2020.

Pentru a face presiuni asupra Ucrainei și a furniza informații cu privire la fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, care făcuse parte din consiliul de administrație al unei companii de gaze din Ucraina, Administrația Trump a blocat ajutorul destinat Kievului. Hunter Biden se afla în consiliul de administrație al companiei ucrainene Burisma în momentul în care proprietarul companiei ar fi plătit 7 milioane de dolari oficialilor de la Kiev pentru a-l convnge pe procurorul general ucrainean să renunțe la ancheta împotriva sa.

Laptopul abandonat al lui Hunter Biden a dezvăluit însă multe informații, inclusiv afacerile destul de necurate ale lui Hunter în Ucraina, ridicând semne de întrebare cu privire la măsura în care președintele Biden a fost implicat în tranzacțiile de afaceri ale fiului său.