Victor Ponta, președintele partidului PRO România, a vorbit joi seară despre circumstanțele care au făcut ca România să fie nepregătită pentru al doilea val al pandemiei de COVID-19.

În opinia lui, faptul că 2020 a fost un an electoral a însemnat că prioritatea nu a fost Sănătatea.

”Problema este numărul de decese”

„Cred ca important e numărul de decese, pentru ca sunt țări europene care au de 10 ori mai mult. Problema este numărul de decese, pentru că altfel, depistăm, ceea ce e foarte bine, să testam cât mai mult.

Faptul ca testăm din ce în ce mai mult e un lucru foarte bun, dar faptul că avem atât de multe de decese arată o probleme pe care alte țări nu o au, o avem noi.

Problema este ca nu am pregătit în cele 8 luni sistemul medical pentru al doilea val. Ceilalți, francezi, italieni, spanioli, au pierdut multe vieți omenești în primăvară, și intre timp s-au pregătit altfel. Noi nu ne-am pregătit pentru că veneau alegerile”, a declarat liderul PRO România, la B1 Tv.

”Nenorocitele astea de alegeri”

„Partea de ATI, partea de medicamente, partea de tratament și de testare, pentru dacă aștepți ca omul să ajungă la ATI, e foarte greu să-l mai salvezi. Cu cat testezi mai mult și cei care nu simptome află și nu-i mai îmbolnăvesc pe alții, cu atât ai șanse să stăpânești.

S-a greșit foarte mult, din cauza anului electoral, e foarte clar. Guvernul este în spagatul asta: Dacă sunt multe cazuri, înseamnă că nu și-a făcut treaba, dacă și-a făcut treaba, înseamnă că nu testează”, a spus Ponta.

Fostul premier este de părere că algerile sunt principalul motiv pentru care românii ajung să moară de COVID.

„După 8 luni înțeleg să nu mărești în mod semnificativ capacitatea de intervenție în spitale…Cred ca omul înțelept își face vara sanie și iarna car.

Ai stat iunie și iulie, n-ai zis nimic că-s alegerile în septembrie și acum te-ai trezit cu 6.000 de cazuri. Nenorocitele astea de alegeri, de fapt, au dus la lipsa unor măsuri care puteau salva vieți omenești”, a conchis Ponta.

Foto: INQUAM / George Călin