S&P a precizat că, în prezent, derulează o revizuire a ratingurilor marilor bănci europene, care ar urma să se finalizeze în luna aprilie, după care unele bănci ar putea fi puse sub perspectivă negativă.

'În prezent estimăm că ratingurile ar putea fi confirmate sau coborâte cu una sau două trepte, în funcţie de capacitatea băncilor de a se adapta la reformele legislative', a informat Standard & Poor's.

Acţiunea S&P este o reacţie la aşteptata introducere a directivei europene privind salvarea şi închiderea băncilor cu probleme, care ar urma să fie aprobată de Parlamentul European la finele acestui an.

Guvernele din întreaga lume caută modalităţi prin care să evite situaţia din 2007-2009, când contribuabilii au fost nevoiţi să vină în ajutorul băncilor cu sute de miliarde de dolari. Potrivit noilor prevederi, băncile vor fi salvate de creditori şi de deţinătorii de obligaţiuni în loc de contribuabili. De asemenea, noile reguli sunt concepute pentru a facilita închiderea băncilor cu probeleme şi a evita apariţia unor instituţii prea mari pentru a fi lăsate să se prăbuşească.

'În analiza noastră asupra ratingurilor băncilor europene, vom analiza amploarea regimului de soluţionare, gradul de flexibilitate păstrat de guvern şi nivelul sprijinului suveran pe care îl includem deja în rating' precizează S&P.

Acţiunea care vizează băncile europene vine după o acţiune similară derulată de S&P în SUA. În vara anului trecut, S&P a revizuit perspectiva pentru opt bănci americane considerate de importanţă sistemică.

Sursa: Agerpres