Posesorii de telefoane Huawei pot avea mari probleme, într-un viitor nu foarte îndepărtat. În plin război economic între SUA și China, producătorul chinez de telefoane se confruntă cu perspectiva, deloc de neglijat, de a pierde dreptul să mai folosească licențe Android sau Windows pentru telefoanele sale mobile.

În acest context, Huaewei a urgentat procedurile pentru crearea și înregistrarea propriului sistem de operare. Compania lucrează de câțiva ani la un sistem de operare propriu și a făcut pași importanți în dezvoltarea sa, iar recent a depus o cerere de marcă oficială la Oficiul pentru Proprietatea Intelectuală al Uniunii Europene.

Dacă va primi aprobarea, sistemul de operare dezvoltat de Huawei se va numi, cel puțin în Europa, Harmony, și va fi destinat atât telefoanelor mobile, cât și calculatoarelor.

Totuși, un sistem de operare propriu este departe de a rezolva problemele companiei, în cazul în care nu va mai primi dreptul de a folosi Android. Fără acest sistem de operare, telefoanele Huawei nu vor mai avea acces nici la magazinul Google Play, ceea ce înseamnă că posesorii telefoanelor nu vor mai putea să își descarce aplicații.

Directorul companiei chineze, a declarat, recent, într-un interviu pentru revista franceză Le Point, că sistemul de operare mobil al companiei va fi mai rapid decât iOS și Android, dar ar putea să nu fie la fel de performant când vine vorba de aplicații.

Trebuie însă menționat că telefoanele care rulează cu alternative la sistemele Android – Firefox, Samsung Tizen, Ubuntu Touch și Windows Phone nu s-au descurcat deloc bine, cel puțin nu până acum.