Semnal de alarmă din partea cercetătorilor în securitate informatică de la Bitdefender, pentru cei care au telefoane Android. Potrivit ultimelor informații,  cercetătorii au interceptat un val de cel puțin 100.000 de mesaje SMS, parte dintr-o campanie globală de răspândire a amenințării informatice Flubot care urmărește infectarea dispozitivelor cu sistem de operare Android.

Sursa citată precizează că ținta nu este una singură, iar hackerii schimbă din mers țările vizate și modifică tacticile continuu pentru a-i convinge pe utilizatori să acceseze linkurile infectate, precizează compania de securitate într-un comunicat.

Conform datelor centralizate de cei de la Bitfender, în luna ianuarie a acestui an, hackeri au preferat utilizatorii din România. Astfel, dacă în luna decembrie a anului trecut victimele vizate proveneau din Australia (40%), Germania (32%) și Polonia (8,6%), în ianuarie hackerii s-au concentrat mai ales pe victime din România (72%).

În ceea ce privește modul de acțiune al hackerilor, amenințarea Flubot folosește spam-ul prin SMS ca mijloc de livrare. Astfel, dacă victima accesează linkul din mesaj, Flubot se instalează pe dispozitive și sustrage date bancare, date din agenda telefonului, SMS-uri și alte tipuri de date private și, în plus, cuprinde un arsenal de alte comenzi, inclusiv capacitatea de a trimite mesaje SMS la alte numere de telefon, inclusiv cu suprataxă, arată dcnews.ro. 

Ce mesaje primesc utilizatorii în timpul înșelătoriei

De menționat este faptul că peste jumătate dintre mesajele SMS trimise de către hackeri par a veni de la companii de curierat, în timp ce un sfert folosesc înșelătorii de tipul „Tu ești în acest video?”.

Totodată, în cadrul investigației despre Flubot, cercetătorii Bitdefender au mai descoperit recent, o nouă campanie, care utilizează reclame infectate introduse în aplicații populare găzduite în Google Play Store.

Astfel, odată instalată pe telefon sau tabletă, amenințarea Teabot le poate permite atacatorilor să intercepteze mesaje, să fure codurile de autentificare Google și chiar să preia controlul complet de la distanță al dispozitivelor cu sistem de operare Android.

Sursa citată arată că deși cele două campanii nu au în comun același mecanism de atac și nici aceeași amenințare, acestea arată apetitul atacatorilor de a se folosi de mesaje periculoase pentru a păcăli țintele.

Amintim faptul că Ucraina s-a arătat convinsă de faptul că un grup de hackeri legat de serviciile secrete belaruse a efectuat atacul cibernetic care a afectat în această săptămână site-uri internet ale guvernului ucrainean şi a utilizat un program malware similar celor utilizate de un grup de hackeri legat de serviciile secrete ruse, a declarat un înalt responsabil al serviciilor de securitate ucrainene.

Serhii Demediuk, adjunct al Consiliului pentru securitatea naţională şi apărare, declara într-un intervu acordat pentru Reuters că Ucraina a imputat atacul de vineri, care a perturbat site-uri guvernamentale afişând mesaje ameninţătoare, unui grup cunoscut sub numele ‘UNC1151’ şi că a fost o acoperire pentru acţiuni de culise mai distructive ale căror ‘consecinţe se vor face simţite într-un viitor apropiat’.

Trebuie menționat și faptul că acest cibernetic intervine în timp ce Rusia a concentrat zeci de mii de soldaţi în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar Kievul şi Washingtonul consideră că Moscova pregăteşte un nou atac militar împotriva Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a declarat că aceste temeri sunt nefondate.