Deputații subliniază importanța asigurării unui tratament egal și corect pentru cetățenii UE care trăiesc în Marea Britanie și pentru cetățenii britanici care trăiesc în UE. Ei subliniază și faptul că Marea Britanie rămâne un stat membru până la plecarea oficială, acest lucru presupunând drepturi și obligații, inclusiv angajamente financiare care s-ar putea prelungi dincolo de data retragerii. 

Rezoluția avertizează împotriva oricărui schimb între securitate și viitoarele relații economice între UE și Marea Britanie, se opune oricărei abordări de tipul ”a la carte” sau unei relații bazate pe acorduri separate pentru fiecare sector economic și reiterează indivizibilitatea celor patru libertăți fundamentale pe piața unică – libertatea de mișcare a bunurilor, capitalurilor, serviciilor și oamenilor. 

Rezoluția spune că doar atunci când se va fi realizat ”un progres substanțial” în negocierile privind modalitatea de ieșire a Marii Britanii din UE poate începe discuția despre posibile aranjamente tranzitorii. Acestea nu pot dura mai mult de trei ani, iar acordul privind viitoarea relație nu poate fi încheiat decât după ce Marea Britanie a părăsit UE. 

Problema imigranţilor

Interesele cetățenilor trebuie să fie în prim-plan încă de la început, se precizează în rezoluție, unde se arată, de asemenea, că cetățenii irlandezi ”vor fi afectați în mod special”. Deputații cer tuturor părților să rămână angajate în procesul de pace din Irlanda de Nord și să evite o graniță puternică. Circumstanțele speciale prezentate de această situație trebuie să fie o prioritate în acordul de retragere. 

Rezoluția avertizează Marea Britanie împotriva oricărei încercări de a limita drepturile privind libertatea de mișcare înainte de retragerea efectivă din UE și cere UE-27 să examineze modul în care se poate răspunde temerilor cetățenilor britanici că Brexit va duce la pierderea drepturilor legate de cetățenia UE. 

Rezoluția notează că Marea Britanie ar încălca legislația UE dacă va negocia acorduri comerciale cu state terțe înainte de a părăsi UE și avertizează Marea Britanie să nu se angajeze în negocieri bilaterale cu unul sau mai multe state membre privind procedurile de retragere sau privind viitoare relații cu UE. 

Marea Britanie va continua să se bucure de drepturile sale de membru UE până la momentul retragerii. Totodată, va trebui să își îndeplinească și obligațiile, inclusiv cele financiare, care rezultă printre altele din bugetul UE actual pe termen lung. Astfel de angajamente financiare ar putea exista și după data retragerii, se mai spune în text.