Zoltan Nagy – Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a participat joi la o conferință de specialitate. Cu această ocazie, el a vorbit despre situația gazelor din România, dar și despre ce va urma în perioada iernii.

Oficialul ANRE susține că ne așteaptă o iarnă complicată și nu neapărat din cauza temperaturilor anormale. El se așteaptă la nici măcar 20 de zile friguroase în care consumul de gaze va crește.

Pe partea de gaze în schimb, acesta explică că situația este relativ stabilă, în condițiile în care în continuare avem producție, dar și stocuri, însă chiar și așa există loc de îngrijorări.

El a prezentat și ritmul de înmagazinare al stocurilor,  adăugând că în luna octombrie se așteaptă la înmagazinarea în medie a 10 milioane de metri cubi.

România are suficiente gaze pentru a depăși această iarnă?

„Categoric ne așteaptă o iarnă complicată. Nu va fi complicată pentru că ne așteptăm la temperaturi anormale. Probabil că temperaturile se vor situa în mediile multianuale pe care le-am avut în ultimul deceniu. Probabil că vom avea 10, 15, 20 de zile friguroase, când pe partea de gaze naturale consumul zilnic va sări de 50, 55 de milioane de metri cubi. Pe partea de gaze e puțin probabil să avem complicații. Avem stocuri, zic eu, la un nivel satisfăcător.

În continuare se înmagazinează. Probabil că ritmul va scădea. Dacă am avut în luna iulie, în medie, peste 16 milioane de metri cubi înmagazinate, medie zilnică, au început să scadă aceste medii zilnice şi eu mă aștept ca şi în octombrie să înmagazinăm, în medie, poate 10 milioane de metri cubi, ceea ne va duce la un grad de umplere a depozitelor de peste 90%. În acest moment suntem la 84%”, a afirmat Nagy-Bege, la conferința „Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.

O veste bună pentru români, o veste proastă pentru industrii. Oficialul ANRE susține că este de mare ajutor faptul că anumiți consumatori industriali și-au oprit activitatea și nu mai consumă gaze. În acest sens, situația este relativ una cât se poate de stabilă.

„Din păcate, şi aici e un paradox, ne ajută faptul că anumiți consumatori industriali şi-au oprit activitatea şi nu mai consumă gaze. Vă dau cifre de la jumătatea anului. După 6 luni, consumul casnic de gaz naturale a scăzut cu 5,2%. Este normal să oscileze cu 5%, în funcție de temperatură, sunt valori normale.

În schimb, consumul industrial şi consumul producătorilor de energie termică, în această perioadă de 6 luni, în ianuarie-iulie, a scăzut cu aproape 18%, ceea ce, în medie, ne dă o scădere de 13%. Dacă extrapolăm – şi tot anul va însemna o scădere de 13%, pe tot anul 2022, înseamnă că de-abia trecem de 10 miliarde de metri cubi consumul anual de gaze naturale. Din păcate, dificultățile cu care se confruntă industria ne ajută să nu avem probleme cu alimentarea cu gaze naturale”, a subliniat vicepreședintele ANRE.

Ce se întâmplă cu energia electrică la iarnă?

Referitor la energia electrică, în acest sens, Nagy-Bege, precizează că vor trebui acoperite ”niște vârfuri”. El a explicat că spre deosebire de consumul de gaze, în cazul energiei, situația nu este chiar atât de previzibilă, drept urmare, va fi o adevărată provocare pentru Minister, dar și pentru populație ce se va întâmpla în această iarnă, dar și modul în care vârfurile respective vor putea fi acoperite.

„Dacă la gaze vârfurile sunt mai predictibile şi prognozele meteo ne cam arată când vin aceste vârfuri, la energie electrică situaţia este mai puţin predictibilă şi previzibilă, pentru că vedem istoricul ultimilor 10 ani. La noi, când bate vântul exportăm, când vântul stă importăm şi căutăm soluţii să acoperim vârfurile.

Va fi o provocare şi pentru administraţie, pentru minister, pentru noi, pentru companiile implicate în sector Transelectrica, Transgaz, furnizori, distribuitori – absolut toţi trebuie să contribuie, să fie vigilenţi, să fie atenţi, să fie pregătiţi cu scenarii, ca să improvizăm în momentul în care dăm de o problemă”, a completat Nagy-Bege.