Potrivit unui articol publicat de Andrew Yang pe rețeaua LinkedIn, savantul Stephen Hawking spune că "ne aflăm în cel mai periculos moment din istoria umanității".

Hawking crede că "dezvoltarea inteligenței artificiale este aproape să elimine multe joburi ale celor din clasa de mijloc, astfel încât vor rămâne să muncească numai cei cei din sectorul de jos (servicii de asistență sau îngrijire) și cei din sectorul de sus (cu roluri creative sau de supervizare).

Sam Hinkie, analist sportiv, licențiat la Stanford, întreabă: "cum vă pregătiți copiii să trăiască într-o lume cu 60% șomeri?".

Sam Altman, șeful companiei Ycombinator, este atât de convins că în viitor va trebui să formăm oameni care să trăiască după alte tipare decât cele din prezent, încât se oferă să dea câte 20.000 de dolari pentru 1.000 de oameni din Oakland doar pentru a vedea ce fac ei cu acești bani pe durata unui an de zile.

Casa Albă a publicat recent un raport care confirmă aceste predicții. Conform documentului, 83% din joburile plătite cu mai puțin de 20 dolari pe oră vor fi subiect de automatizare sau înlocuire. De asemenea, între 9% și 47% dintre locurile de muncă sunt în pericol să devină inutile ca efect al avansului tehnologic, cei mai amenințați fiind angajații cu instruire redusă.

Între 2,2 milioane și 3,1 milioane posturi de șoferi din SUA vor fi eliminate prin introducerea autovehiculelor care se conduc singure. Cu alte cuvinte, în următorii 15 ani, între 2 milioane și 3 milioane de șoferi americani își vor pierde slujbele.

Automatizarea a eliminat deja, în SUA, 4 milioane de joburi din industriile manufacturiere, din anul 2000 și până azi.

"Și în loc să-și găsească noi ocupații, acei oameni au ieșit din ceea ce numim forță de muncă și nu au mai reintrat niciodată. De altfel, forța de muncă din State s-a redus cu 10 milioane de persoane în această perioadă, către un nivel nemaintâlnit de scăzut într-o perioadă de zeci de ani", notează Andrew Yang.

Yang conduce Venture for America, organizație ce reunește absolvenți de top ai unor instituții de învățământ superior, după cum informează Business Insider. Aceștia înființează start-up-uri în orașe cu costuri scăzute din SUA, având ca scopuri să genereze locuri de muncă și să pregătească noi generații de antreprenori.