Australia va fi probabil târâtă într-un război cu China în următorii 5 până la 10 ani, pe fondul unei „catastrofe globale” care se apropie, susține acesta.

„Poziția strategică a Republicii Populare Chineze nu este la fel de bună pe cât era” și provoacă disconfort Statelor Unite și aliaților săi, a spus Pyne în timpul unei conferințe la Universitatea din Adelaide, citat de AbcnetAustralia.

De asemenea, fostul ministru al Apărării susțiene că probabilitatea unui „război cinetic” în Indo-Pacific este acum mult mai mare decât în urmă cu câțiva ani. „Nu vorbim de un război cibernetic, ci unul real care implică pierderi de vieți omenești, distrugerea platformelor militare, cu agresori și apărători din diferite tabere.

Aceasta nu este retorică, este ceva cu care trebuie să ne confruntăm în următorii 5-10 ani”, a afirmat politicianul australian. Pyne a mai spus că, în 2021 cheltuielile Chinei pentru apărare vor fi de 210 miliarde dolari.

“Armata Chinei este foarte capabilă într-un război asimetric împotriva SUA și a aliaților săi din jurul lanțurilor insulare din vestul Indo-Pacificului și din Asia de Sud-Est. Australia este unul dintre acești aliați”.

Declarațiile sale vin după ce, recent, amiralul Philip S Davidson de la Comandamentul Indo-Pacific al SUA afirma că America trebuie să-și protejeze teritoriile din Pacific de o posibilă incursiune chineză.

De asemenea, un înalt diplomat american a confirmat că Australia și SUA au discutat planuri de urgență în cazul izbucnirii unui conflict militar China-Taiwan.

Pyne a subliniat și acțiunile recente ale Beijingului, cum ar fi preluarea controlului asupra Hong Kongului și tratamentul aplicat uigurilor, pentru a evidenția amenințarea tot mai mare a armatei chineze. “Cel mai îngrijorător dintre toate este creșterea presiunii asupra Taiwanului, cel mai probabil următor punct de aprindere din regiune”.