BNR a lansat un avertisment dur pentru toți românii care au credite în lei.  „Venim cu valuta în piaţă, scoatem leii de la investitori, pentru că investitorii care au lei, acum şi-ar dori să scape de lei, pentru că asta se întâmplă şi pe piaţa internaţională: vor să scape de titlurile româneşti, să le schimbe în valută. Sigur că acolo, dacă se vând, se şi cumpără, pentru că nu poţi să vinzi fără să cumperi. Dacă nu se cumpără, atunci trebuie să le ţii în buzunar şi să aştepţi vremuri mai bune. Dar dacă se vând acum şi se cumpără, s-a creat o tevatură şi s-a urcat sus, deprecierea a devenit mare. Ei bine, dacă Banca Naţională ar scoate prea multă valută, în zilele astea, când piaţa internaţională face presiune peste piaţa internă, ce s-ar întâmpla? Valuta ar fi în exces, leii investitorilor de pe piaţă ar fi în deficit, dobânzile s-ar urca, ROBOR-ul s-ar duce peste 5 sau peste 6 sau peste 7. (…) Intervenţia pe piaţa valutară este ca o operaţie pe creier. Nu poţi să operezi pe creier fără să te gândești la consecințe”, a afirmat Adrian Vasilescu, într-o emisiune la Antena 3.

Consilierul BNR a subliniat că a dat aceste explicații, despre ce efecte ar fi dacă BNR ar scoate bani din rezervă valută a României, „ca să apere leul”, în condițiile în care în joc a intrat toată piața internațională, de la Singapore la New York. „Ce se întâmplă în aceste zile pe piața noastră – s-a depreciat euro atât de mult – nu este din cauze interne, este că a intervenit piața internațională, unde sunt miliarde de lei în circulație și miliarde de lei prin care sunt denominate titlurile de stat ale României care circulă de la Singapore și până la New York”, a mai spus Vasilescu.

Piața internațională merge după cum se învârte Pământul în jurul Soarelui, a arătat consilierul Băncii centrale a României: când se închide la Singapore, se deschide la New York; când se închide la New York, se deschide la București. „Au fost nopți în care am avut pe piața internațională: 4,77 – 4,78 lei. N-a sărit în nicio noapte de 5 și nici peste 4,79. Când se închide acolo cu 4,77, așa se deschide piața la București dimineața, de la 4,77. Miercuri, 23 (ianuarie – n.red.), s-a deschis cu 4,77, vineri, 24 (ianuarie – n.red.), s-a deschis cu 4,78. Piața s-a închis la prânz, când dă comunicatul Banca Națională, sub, cu un ban. Pentru un ban, în condițiile în care intervine toată piața internațională, este o intervenție și măsuri care afectează oameni”, a adăugat Vasilescu.

 

Cursul de schimb leu/euro a încheiat vineri a treia săptămână cu un nou maxim istoric, de 4,7648 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,17% față de miercuri, joi fiind zi nelucrătoare, potrivit datelor afișate de BNR, fiind a opta zi de creștere consecutivă. De la începutul acestui an până în prezent, leul s-a depreciat cu 2,16% în fața euro. Vasilescu a susținut, în aceeași emisiune de sâmbătă dimineața, că actuala depreciere a leului mai are printre cauze importurile foarte mari, care pot ajunge pentru anul trecut la 14 miliarde de euro, situație dificilă în condițiile în care țări precum Polonia sau Cehia au excedent. „Cursul valutar nu poate și nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piață liberă.

Singura instituție abilitată să administreze «controlat» cursul Leu-Euro este Banca Națională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să țină sub control variațiile de curs”, au scris reprezentanții PSD, joi seara, pe pagina de Facebook a partidului.