Liderii a 56 de state islamice au condamnat sâmbătă ţările care au luat „decizia ilegală şi iresponsabilă” de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, relatează dpa.

Într-o declaraţie comună de la finalul summitului Organizaţiei Conferinţei Islamice (OCI) de la Mecca, liderii au cerut ţărilor care şi-au mutat ambasadele la Ierusalim să regândească mişcarea, despre care ei susţin că a constituit „o gravă încălcare a legii internaţionale şi a legitimităţii internaţionale”.

Preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului în decembrie 2017, încălcând decenii de protocol recunoscut, şi în mai 2018 a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Guatemala a urmat la puţin timp după aceea.

Ierusalimul este revendicat atât de israelieni, cât şi de palestinieni drept capitala lor şi decizia SUA a fost ferm condamnată de palestinieni, care au afirmat că SUA nu se mai poate prezenta drept un mediator neutru între cele două părţi.

„Palestinienii au dreptul de a-şi obţine drepturile lor naţionale inalienabile, inclusiv dreptul la autodeterminare şi la înfiinţarea unui stat palestinian independent şi suveran”, se mai menţionează în declaraţia finală.

Reuniunea a fost al treilea summit internaţional care s-a desfăşurat în Arabia Saudită de joi.

Liga Arabă şi Consiliul pentru Cooperare al Golfului s-au reunit pentru întâlniri de criză la Mecca joi seară, în contextul tensiunilor regionale în creştere din cauza Iranului, şi au făcut apel la Teheran să respecte suveranitatea statelor arabe şi să nu se mai amestece în afacerile altor ţări.

Viorica Dăncilă a anunțat, la Washington, că ambasada României în Israel se va muta la Ierusalim, urmând exemplul SUA, dar și al Guatemalei, singurele state care au făcut așa ceva. Aceasta şi-a retras ulterior declaraia spunând că a fost „o opinie personală”.