Ultimele informaţii descoperite de cercetătorii din SUA şi UK au descoperit că sunt necesare doar 5 zile pentru ca oamenii să înceapă să aibă simptomele îmbolnăvirii cu coronavirus. Printre cele mai importante simptome se numără febra, tuse şi probleme respiratorii. Mai mult, s-a aflat că cine nu prezintă simptome până în ziua a 12-a  este foarte posibil să nici nu prezinte, însă poate fi în continuare purtător al infecţiei timp de 14 zile.

Mai mult, există şi persoane care pot fi contagioase, chiar dacă nu prezintă simptome, acesta fiind şi motivul pentru care autoizolarea timp de 14 zile este extrem de necesară. Boala a ajuns până acum în peste 100 de ţări din toată lumea, după ce epidemia a început la sfârşitul anului trecut în China, infectând peste 111.000 de oameni. Jumătate din ei s-au vindecat, iar peste 3.000 au murit la nivel global.

Cercetătorii au sfătuit oamenii care pot fi contagioşi – indiferent dacă prezintă simptome – să se autoizoleze pentru 14 zile pentru a evita răspândirea bolii. Cu toate acestea, nu este clar, per ansamblu, câţi oameni prezintă simptome. Experţii sunt de părere că cei mai mulţi dintre cei care contactează Covid-19 vor avea o boală uşoară. Unii vor fi asimptomatici – purtători fără a avea simtome. Însă boala poate fi foarte gravă şi chiar letală în unele cazuri – în special la vârtsnicii care au deja alte probleme de sănătate.

COVID-19, o combinație între SARS și HIV

După o luptă de luni de zile cu epidemia de coronavirus, China a început să descopere informaţii esenţiale despre cum acţionează virusul. CHinezii spun că, în cazuri grave, boala este ca o combinație de SARS și HIV. Adică afectează atât plămânii, cât și sistemul imunitar. Mai mult, spun cercetătorii chinezi, că aparatul respirator poate să sufere leziuni ireversibile chiar și în cazul pacienților vindecați. Rezultatele prezentate până acum se bazează pe autopsiile bolnavilor care au contractat virusul și n-au mai putut fi salvați.

Cum ne prevenim de coronavirus, avertismentul medicilor din România

Medicul Tudor Ciuhodaru explică cât de importante sunt măsurile de prevenție pentru a ne feri de noul virus. Potrivit medicului, cei mai afectați sunt cei de peste 50 de ani, care au boli cardiace sau pulmonare preexistente.

„Măsurile de prevenție sunt extrem de importante și poate e momentul să facem educație pentru sănătate chiar de la școală. Cei mai afectați sunt cei de peste 50 de ani, cei cu boli cardiace sau pulmonare preexistente. Îngrijorările sunt legate nu neapărat de severitatea clinică, ci de faptul că se răspândește rapid și de riscul de a genera mutații care să-i permită să se răspândească și mai rapid și să devină și mai periculos și de faptul că nu există un tratament specific, ci doar încercări de combinare de antivirale. Sunt și multe necunoscute legate de acest virus, dar până una alta sursa e persoana infectată”, a explicat Tudor Ciuhodaru.

El a mai precizat că transmiterea se face în special pe cale aeriană: „E suficient să vorbești, să tușești sau să strănuți sau prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafețele contaminate. Autoritățile medicale spun că se poate transmite și pe cale digestivă. 10% din pacienți au diaree și greață chiar cu 1-2 zile înainte de instalarea sindromului pseudogripal și poate fi transmisă chiar și de la mamă la făt”.