Nimeni nu s-ar fi așteptat să avem parte de o asemenea iarnă. Azi, cerul va fi înnorat, iar din a doua parte a zilei va ploua în jumătatea de vest a țării. La munte, vântul va sufla cu putere.

Duminică, temperaturile vor fi ridicate, dar va ploua în toată țara. Maximele vor atinge 18 grade, în Constanța. În regiunile sud-vestice, cantitățile de ploaie vor fi însemnate.

Luni, vremea se va răci. Vom avea numai 14 grade și va ploua peste tot, iar la munte vom avea un strat nou de zăpadă. Pe crestele Carpaților Meridionali vom avea viscol.

Cum va fi vremea în finalul lui decembrie

În Banat, vremea va fi deosebit de caldă pentru această dată. Media temperaturilor maxime se va situa între 13 şi 16 grade, iar a minimelor între 3 şi 6 grade, scrie Agerpres.

În Crişana, până în data de 22 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ridicate decât cele specifice lunii decembrie. Astfel, vor fi temperaturi maxime a căror medie se va situa, în general, între 13 şi 15 grade şi minime, în medie, între 3 şi 6 grade. Din data de 23 decembrie se va intra într-un proces de răcire treptată, care va face ca în ultimele zile de prognoză să se înregistreze temperaturi în jurul celor caracteristice perioadei. Media temperaturilor maxime va fi de 4 – 5 grade, iar a minimelor se va situa în jurul valorii de -1 grad. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în intervalul 21 – 29 decembrie.

În Transilvania, media maximelor termice nu va avea variaţii importante şi va fi de 10 – 12 grade, iar a minimelor va creşte treptat, de la -4 grade, în prima zi, până la două grade în ultima.

În zona Maramureşului, până duminică, media maximelor termice se va situa între 11 şi 14 grade, iar a minimelor între 1 şi 4 grade. Ulterior, se va răcori treptat, astfel încât în ultimele zile din interval vor fi temperaturi maxime care în medie vor atinge doar 3 – 4 grade şi minime a căror medie se va situa uşor sub pragul de îngheţ. Din data de 20 decembrie, temporar, vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi.

În Moldova, în perioada 16 – 25 decembrie, vremea va fi caracterizată, în general, de valori termice mult mai ridicate decât în mod normal în acea perioadă. Media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 7 şi 14 grade, iar a minimelor între 1 şi 4 grade. După acea perioadă, se va răci treptat, cu aproximativ 4 – 5 grade, până la finalul intervalului de prognoză. Probabilitatea de precipitaţii va fi în creştere după data de 20 decembrie.

În Dobrogea, până în data de 24 decembrie, vremea se va menţine mai caldă decât în mod normal în această perioadă. Se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 11 – 15 grade şi minime de 5 – 8 grade. Din 25 decembrie se va răcori uşor şi treptat, în medie cu 4 – 5 grade, până în ultima zi de prognoză. Ploile îşi vor face apariţia în intervalul 22 – 29 decembrie.

În regiunea Munteniei, în intervalul 16 – 24 decembrie, vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal în acea perioadă; media temperaturilor maxime va fi de 12 – 15 grade, iar a minimelor se va situa, în general, între 2 şi 4 grade. Va urma o perioadă în care temperaturile vor începe să scadă treptat, astfel încât, la finalul intervalului de prognoză, media maximelor termice va fi de 5 – 6 grade, iar a minimelor între -1 şi 0 grade. Trecător şi pe arii restrânse, după data de 20 decembrie, în unele zile vor fi ploi slabe.

În Oltenia, până în data de 25 decembrie, vremea se va menţine mult mai caldă decât în mod normal în această perioadă şi se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 10 – 13 grade, în timp ce minimele vor fi, în general, între 1 şi 4 grade. Din 26 decembrie se va răcori uşor şi treptat, iar în ultimele zile mediile maximelor de temperatură vor ajunge până la 4 – 5 de grade, iar a minimelor se vor situa în jurul valorii de 0 grade. În unele zile şi trecător vor fi condiţii de ploaie slabă, începând cu data de 20 decembrie.

La munte, temperaturile vor fi în creştere până în 18 decembrie, când media maximelor va atinge 14 grade, iar a minimelor 7 grade. După această dată va începe un proces de răcire treptată ce va face ca, în ultimele zile de prognoză, temperaturile să devină negative atât ziua, cât şi noaptea. Din data de 20 decembrie, în unele zile, local, vor fi precipitaţii (ploaie, lapoviţă şi ninsoare).

Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.