Printre liderii verificaţi de ANI se află Bogdan Iuliu Hossu, preşedinte CNS Cartel ALFA, Vasile Marica, preşedinte Sed Lex, Dumitru Costin, preşedinte BNS, Liviu Luca, prim-vicepreşedinte CNSLR Frăţia, Anton Hadăr, preşedinte al Federaţiei Alma Mater, Vasile Lincu, preşedinte al Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex, Marius Gruia, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Marius Nistor, preşedinte executiv al Federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, preşedinte al Federaţiei Spiru Haret, Ion Albu, preşedinte executiv al Confederaţie Meridian, Ion Popescu, preşedinte al Confederaţiei Meridian, Marius Petcu, preşedinte al CNSLR Frăţia şi Iacob Baciu preşedinte al CSDR.

Liderii sindicali susţin că ştiu de aceste dosare încă de anul trecut, de când au depus declaraţiile de avere, deşi organizaţiile sindicale sunt instituţii de drept privat şi nu ar trebui să fie supuse reglementărilor ANI, dar nu au nimic împotrivă cu verificarea averilor dobândite.

Reprezentaţii confederaţiilor şi federaţiilor sindicale care sunt subiecte ale acestor dosare de anchetă afirmă că anunţarea, miercuri, a acestor dosare este o acţiune împotriva mişcării sindicale, a organizatorilor care au anunţat acţiuni de protest în perioada imediat următoare, ca urmare a dorinţei Executivului de a elimina contractele colective de muncă la nivel naţional prin aprobarea Codului Muncii prin asumarea răspunderii, a nemulţumirilor din Căile Ferate, determinate de anunţatele disponibilizări, iar angajaţii ameninţă cu o grevă generală la CFR, a nemulţumirii sindicaliştilor din învăţământ, unde aplicarea legii educaţiei, în opinia lor, a bulversat anul de învăţământ prin schimbarea regulilor în timpul anului şcolar şi universitar.

Liderii sindicali susţin că nemulţumiri foarte mari sunt şi în domeniul sanitar, din cauza deciziei de închidere a 71 de unităţi spitaliceşti. Nemulţumiri sunt aproape în toate domeniile de activitate, mai spun ei, fiindcă salariile nu au crescut cu 25%, aşa cum promiseseră guvernanţii când le-au tăiat, în 2010, că nivelul de trai a scăzut, iar pensionarii nu se mai pot întreţinere din cauza diminuării puterii de cumpărare a pensiilor

Nemulţumite sunt şi sindicatele cadrelor militare, ca urmarea a aplicării legi de recalculare a pensiilor în acest sector.

Preşedinţii confederaţiilor sindicale se vor întâlni şi miercuri pentru a stabili calendarul acţiunilor de protest pentru perioada imediat următoare. Ei cred că acesta este adevăratul motiv pentru care s-a făcut vorbire despre aceste dosare ale lor de la ANI.

Dumitru Costin, preşedinte al BNS, consideră acţiunea ANI de miercuri ca fiind o manipulare bine făcută şi care foloseşte de minune Guvernului pentru a acoperi scandalul din vămi.

‘Cercetarea ANI a început de anul trecut. Nu înţelegem de ce se face publică azi,. Dacă voi fi chemat voi sta la dispoziţia autorităţilor şi voi dovedi modul în care mi-am dobândit bunurile. Pe baza unor informaţii false tendenţioase dintr-un articol de ziar mi s-a înscenat acest dosar. Eu sunt o persoană simplă, nu am protecţie, nu sunt demnitar, mă port normal şi nu vreau să sfârşesc într-un canal. Toate informaţiile pe care le am le voi spune ANI şi nu voi încerca să fac justiţie televizată. Pot să spun că, după ce am atras atenţia autorităţilor că 97% din energia ieftină hidro este contractată de băieţii deştepţi şi că aceste contracte le sunt prelungite, am primit numeroase ameninţări, fapt pentru care nu mai fac declaraţii publice’, a spus Costin.

Iacob Baciu peşedinte al CSDR a menţionat că el este doar lider sindical, ‘asta fac de 20 de ani, din asta trăiesc. Nu am ce să ascund, nu am vrut să fiu chiabur roşu’.

Vasile Marica preşedintele SED Lex a precizat că ‘declaraţia mea de avere cât şi a soţiei mele se află în atenţia ANI de mai mult de un an. Nu ştiu dacă este surprinzător că azi apare acestă informaţie de la ANI. Vom face toate declaraţiile şi stăm la dispoziţia ANI pentru lămuriri’.

Bogdan Iuliu Hossu a spus că, dacă va fi chemat la ANI, va răspunde tuturor întrebărilor, deoarece nu are nimic de ascuns, iar modul în care şi-a obţinut bunurile este transparent.

‘Dar acţiunea de azi mi se pare una de intimidare la adresa liderilor sindicali înaintea declanşării acţiunilor de protest. Nu îmi este frică de ANI pentru că este o instituţie pentru a crea o imagine de culpabilitate. Noi ne vom face datoria de lideri sindicalii şi vom conduce acţiunile membrilor noştri de sindicat independent de ce alte măsuri se vor lua împotriva noastră. Sunt surprins că nu se fac verificări împotriva demnitarilor pentru care este creată ANI. Mă aşteptam la această atitudine. Mă mir că nu ne-au dat pe mâna DNA-ului pentru a fi arestaţi. Nu neg că şi printre noi există uscături, dar cred că mai înainte de a pune o anatemă trebuiau făcute verificări’, a afirmat Hossu.

Preşedintele Federaţiei Sindicale Alma Mater, Anton Hadăr, este surprins că se află pe listele ANI deoarece chiar nu are ce să justifice, fiind doar de un an de zile lider de sindicat, dar se va prezenta pentru anchetă.

Marius Nistor preşedinte al FSLI Spriu Haret consideră acţiunea ANI ca pe o acţiune împotriva liderilor sindicali vocali.

‘ANI trebuia să facă acest lucru împotriva tuturor liderilor de sindical. Cineva dirijează aceste atacuri împotriva noastră. Nu am nimic împotrivă să fim controlaţi, dar nu înţeleg criteriile. Vor cumva să ne asocieze cu ce se întâmplă în vămi?’, se întreabă Nistor.

Ioan Popescu, preşedintele Confederaţiei Meridian, a declarat că ‘nu avem lideri sindicali în consiliile de administraţie sau pe alte funcţii coruptibile. Sunt de acord cu orice cercetare a ANI, dar momentul anunţării existenţei unor dosare care sunt vechi de aproape un an nu este întâmplător azi, iar cei implicaţi suntem lideri de structuri sindicale importante în organizarea acţiunilor sindicale următoare. Meridian are afiliate sindicatele din CFR, minerit, două zone cu mari probleme în această perioadă’.

Vasile Lincu, preşedinte al Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor ‘Pro Lex’s-a arătat surprins că apare pe acesată listă a liderilor sindicali a căror avere este verificată de ANI, dar a menţionat că va da curs solicitărilor ANI, deşi nu i se pare întâmplătoare decizia ANI.
SURSA: Agerpres