Ce avere are regele Charles

Averea netă a regelui Charles al III-lea a crescut cu 12,5 milioane de dolari (10 milioane de lire sterline) în ultimul an, aducând valoarea sa netă totală la aproximativ 772 de milioane de dolari (610 milioane de lire sterline), potrivit noii ediții din 2024 a „Sunday Times Rich List”. Această listă clasifică cele mai bogate 1.000 de persoane sau familii rezidente în Marea Britanie.

Charles ocupă locul 258 pe lista din acest an, o ușoară creștere față de locul 263 ocupat anul trecut.

Averea netă a lui Charles este semnificativ mai mare decât aceea a mamei sale, regina Elisabeta a II-a, a cărei avere a fost estimată la 470 de milioane de dolari în 2022.

Cifrele privind averea netă pot crește cu câteva puncte procentuale în fiecare an, deoarece multe persoane au o parte semnificativă a averii lor investită în active, cum ar fi acțiuni, obligațiuni și proprietăți imobiliare care acumulează valoare în timp.

Sandringham
Proprietatea din Sandringham. SURSA FOTO: Wikipedia – John Fielding

Proprietățile de la Sandringham și Balmoral, printre cele mai valoroase

Cele mai valoroase active ale lui Charles sunt proprietățile Sandringham și Balmoral. Sandringham este un domeniu de 20.000 de acri în estul țării și se estimează că are o valoare de aproximativ 315 milioane de dolari, potrivit Sunday Times.

Domeniul Balmoral include castelul din Aberdeenshire și 50.000 de acri de teren, iar valoarea sa este estimată la 265 de milioane de dolari, potrivit Times.

În anii 1990, Charles și-a gestionat cu grijă finanțele după ce a primit 22,5 milioane de dolari (17 milioane de lire sterline) în urma acordului de divorț cu prințesa Diana.

De asemenea, el a economisit bani din profiturile obținute de la Ducatul de Cornwall, o proprietate privată înființată în urmă cu aproape 700 de ani pentru a contribui la asigurarea securității financiare a moștenitorului aparent al tronului. Ducatul face bani prin închirierea proprietăților sale funciare și prin investiții în alte active.

Deoarece Ducatul este considerat parte a coroanei și, prin urmare, membrii familiei regale nu sunt obligați să plătească niciun impozit pe profiturile realizate de pe moșie. Cu toate acestea, Charles s-a oferit să plătească impozit pe venit pentru proprietățile sale începând din anul 1993.

Castelul Balmoral
Castelul Balmoral. SURSA FOTO: Wikipedia – Stuart Yeates