Investiţiile vor fi prioritizate, iar proiectele care pot fi finanţate pe fonduri europene vor fi ,”mutate” pe bani europeni, susţin oficialii MFP.

Spre exemplu, Autostrada Transilvania nu poate fi finanţată pe fonduri europene, însă drumul Calafat – Craiova, finanţat anterior prin credit de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) va fi finanţat pe fonduri europene.

Acest proiect va intra, probabil, sub autoritatea Ministerului Transporturilor, care va păstra autoritatea de management pe fonduri europene dedicate infrastructurii prin Programul Operaţional Sectorial – Transporturi. CNADNR va trece în subordinea Ministerului pentru mari proiecte de infrastructură, condus de Dan Şova.

Specialiştii MFP susţin că este inadmisibil ca tronsoane din coridorul 4 pan-european de transport să fie finanţate de la BEI sau prin alte credite, în loc să fie utilizate fonduri nerambursabile.

De altfel, BEI, Banca Mondială şi BERD îşi restructurează portofoliile de investiţii, pentru a nu mai exista sume importante pe care România să nu le tragă din aceste împrumuturi.

În bugetul pe 2013, bugetul CNADNR este consolidat în cadrul bugetului Secretariatului General al Guvernului (SGG), care totalizează 7,339 miliarde lei, în scădere cu 1,16% faţă de execuţia preliminată pe 2012.
Sursa: Agerpres