Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului(AVAS) va scoate la vanzare luni, 29 ianuarie, pachetul majoritar de actiuni al institutului de cercetare I.C.P.T. TEHNOMAG – CUG S.A. Cluj Napoca reprezentand 76,6817% din capitalul social. Vanzarea actiunilor detinute de AVAS la TEHNOMAG – CUG se va face prin negociere cu selectie pe baza de oferte tehnice, in cadrul careia oferta tehnica va detine o pondere de 60%, informeaza un comunicat al Autoritatii. 

AVAS intentioneaza ca pana in luna august a anului 2007 sa ofere spre vanzare toate pachetele majoritare de actiuni detinute la institutele de cercetare, TEHNOMAG – CUG fiind cel de-al treilea institut de cercetare lansat la privatizare in 2007. Privatizarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat care au ca obiect principal de activitate cercetarea-dezvoltarea se va face in baza prevederilor legislatiei in vigoare astfel incat ele sa nu devina tinta unor investitori care vor sa faca alt tip de afacere decat cea de cercetare – dezvoltare. 

Pentru a putea participa la negociere, ofertantii trebuie sa indeplinesca cumulativ anumite criterii de precalificare precum inexistenta sanctiunilor penale pentru savarsirea faptelor de gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, sau alte contraventii si infractiuni prevazute de lege. Totodata, este necesara experienta in domeniul cercetarii-dezvoltarii pentru ramura de stiinta a societatii comerciale de cercetare – dezvoltare sau pentru o ramura inrudita, bonitate financiara si capacitatea de a prelua o noua afacere. Conform comunicatului AVAS, la privatizare pot participa numai persoanele fizice/juridice romane sau straine, care nu au inrautatit, in mod direct sau prin intermediul societatilor la care sunt actionari/asociati majoritari, situatia economico-financiara a unor societati comerciale privatizate anterior, prin neindeplinirea sau indeplinirea cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare-cumparare de actiuni incheiate cu FPS si/sau APAPS/AVAS.  

Asociatiile de salariati constituite in mod legal in cadrul societatii comerciale de cercetare – dezvoltare care se privatizeaza, sunt considerate precalificate pentru participarea la negocieri, se mai arata in comunicat.

Ofertele finale pentru TEHNOMAG – CUG se vor putea depune la sediul AVAS pana la data de 28.02.2007.  

Institutul de cercetare TEHNOMAG – CUG S.A. Cluj Napoca activeaza in domeniul cercetarii si dezvoltarii in stiinte fizice si naturale, si mai este detinut de societatea SIF Banat Crisana in proportie de 23,97%. 

Sursa: Capital 29 Ianuarie 2007