Ţara noastră ar fi trebuit să treacă la televiziunea digitală terestră în anul 2012, însă termenul a fost amânat de Guvern până în 2015, astfel încât vor mai trece patru ani până când toţi românii vor putea avea acces la televiziune digitală.

În prezent, pentru a recepţiona programe de televiziune, utilizatorii beneficiază de numeroase opţiuni. În România, de exemplu, cei mai mulţi utilizează serviciile de retransmisie prin cablu pentru care plătesc un abonament lunar, alţii plătesc pentru servicii de recepţe prin satelit (DTH), unii şi-au instalat propria antenă satelit, alţii au IPTV.

Există, însă, 1,6 milioane de gospodării care nu cumpără în prezent programe prin niciunul dintre aceste servicii şi care se presupune că, în marea lor parte, sunt consumatori de televiziune terestră analogică (recepţionând programe gratuit, din eter, cu antena individuală de bloc sau de cameră).
 
Ce oferă televiziunea digitală

Când se va trece la televiziunea digitală peste 95% din populaţia României va beneficia de acoperire cu servicii de televiziune digitală, cel puţin pentru posturile publice naţionale de televiziune.

Spre deosebire de televiziunea analogică, cea digitală terestră prespune costuri mai mici şi un număr mare de programe recepţionabile gratuit, din eter.

Datorită caracteristicilor semnalului digital, canalul radio de transmisie poate fi refolosit, permiţând o densitate de posturi TV recepţionabile direct din eter în zonele urbane comparabilă  cu cea transmisă prin sistemul CATV, cu un ordin de mărime mai mare decât televiziunea analogică actuală, la care canalele nu se pot refolosi decât pe distanţe foarte mari.

De asemenea, calitatea imaginii este net superioară, iar sunetul recepţionat este similar sistemelor de tip home cinema.  Calitatea transmisiei este  mult peste transmisiile actuale, permiţând formate 4:3, 16:9 sau înaltă definiţie (HD) şi mai puţine distorsiuni.

Transmiterea şi recepţionarea programelor de televiziune în format digital este realizată în Europa prin utilizarea sistemul DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial). Varianta mobilă a acestei tehnologii este sistemul DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld), care are rezoluţii mai reduse, dar permite recepţia programelor pe terminale mobile, respectiv telefoane mobile, receptoare handheld sau montate pe autovehicule.

Cine a trecut la televiziune digitală

Întreruperea completă a televiziunii analogice terestre s-a produs deja în Luxemburg, Olanda, Finlanda, Suedia, Germania, Belgia (Flandra) şi în mare parte din teritoriul Austriei.

Se va renunţa la aceste transmisii până cel târziu la sfârşitul anului 2010 în Austria, Estonia, Danemarca, Spania, Malta şi Slovenia. În Belgia (în Valonia şi în regiunea Bruxelles), Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Grecia, Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, Slovacia şi Regatul Unit, se va renunţa la televiziunea analogică terestră în perioada cuprinsă între sfârşitul anului 2010 şi sfârşitul anului 2012.

În Polonia, termenul limită pentru renunţarea completă la acest tip de televiziune este 2015.

În Statele Unite ale Americii, Congresul a autorizat în 1996 distribuirea unui canal suplimentar fiecărei staţii de transmisie TV, astfel încât să poată începe transmiterea digitală, simultan cu cea în sistem analog. Marile posturi de televiziune au încetat de pe 12 iunie 2009 să emită semnal analog, încheind tranziţia SUA la digital.  Pentru Japonia, termenul preconizat este luna iulie 2011, pentru Coreea de Sud, sfârşitul anului 2012, pentru Australia anul 2013, iar pentru India şi Rusia, 2015.