Contractele de realizare pentru tronsoanele de autostradă Cernavodă-Medgidia şi Medgidia–Constanţa au fost semnate, marţi, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

“Am semnat contractele pentru realizarea celor două tronsoane. De această dată, am încercat să schimbăm modul în care au fost gândite aceste contracte, pentru a ne asigura că avem  la îndemână o serie întreagă de pârghii pentru ca totul să se respecte aşa cum a fost prevăzut în contract. La ora actuală, avem posibilitatea să reziliem contractul fără ca cealaltă parte să poată să ne dea în judecată şi să lungească aceste proceduri. Sunt stipulate clar condiţii în care noi putem să reziliem unilateral”, a declarat Radu Berceanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii.

Potrivit ministrului, constructorii trebuie să-şi respecte termenele, să menţină preţul prevăzut în contract şi să realizeze lucrări de calitate, în timp ce ministerul trebuie să realizeze la timp exproprierile şi să plătească la timp etapele de lucrări.

0-27209-capital0002cernavodamedgidia.jpg 0-27210-capital0003medgidiaconstanta.jpg

 

 

 

 

 

Ministrul Berceanu a precizat ca până acum, niciodată, pe niciun contract nu s-au respectat nici termenele, nici condiţiile de la locul şantierului, dar mai ales nu s-au respectat termenele de finalizare. Radu Berceanu a explicat că din acest motiv, au fost prevăzute în contracte şi o serie de penalităţi pentru cazul în care constructorii nu-şi respectă obligaţiile contractuale. Acestea pot fi – în funcţie de situaţie – în valoare de 0,005% pe zi din valoarea contractului sau 50.000 lei.

“În cazul în care, în urma penalizărilor nu se remediază problemele, există posibilitatea rezilierii unilaterale a contractului, urmând să se organizeze altă licitaţie. Dorinţa noastră nu este să reziliem contracte, ci să ne asigurăm că se vor respecta condiţiile contractuale”, a subliniat Radu Berceanu.

0-27208-capital0001cernavodaconstanta.jpg