O nouă autostradă în România. Primul tronson din Autostrada Moldovei va fi deschis în curând circulaţiei, potrivit unui anunț făcut de Marcel Ciolacu. Este vorba despre secțiunea Buzău – Focşani.

Apare o nouă autostradă în România

Premierul a subliniat și că în acest an se vor da în folosinţă 147 de kilometri din Autostrada Moldovei.

„Cred că primul tronson o să fie Buzău – Focşani. Din discuţiile mele avute cu domnul ministru, dar şi cu constructorul, o să dea în folosinţă anul acesta în jur de 147,8 kilometri din Autostrada Moldovei”, a declarat Marcel Ciolacu.

Șeful PSD a vorbit şi despre importanţa drumului expres din zona Olteniei şi a autostrăzii A0. Potrivit premierului, este foarte important ca prețurile să fie cât mai scăzute, iar cei implicați să fie cât mai competitivi.

„Foarte important ce se întâmplă în zona Olteniei cu drumul expres, în primul rând pentru Ford şi pentru Dacia. Trebuie să ai costurile cât mai scăzute, să fii competitiv. S-a deblocat A0, centura Bucureştiului, şi veţi vedea o schimbare şi în Bucureşti a traficului. Într-un fel, o să se meargă de la Paşcani până la Constanţa pe autostradă, la fel de la Craiova până la Constanţa pe autostradă şi cu A0”, a precizat Marcel Ciolacu.

Cu privire la autostrada Comarnic – Braşov, premierul a spus că autoritățile caută în continuare un parteneriat public-privat.

„Rămâne Comanic-Braşov. Şi încercăm, aţi văzut discuţiile avute cu fonduri de investiţii şi căutăm un parteneriat public-privat. Dacă am muta toţi banii pe care îi are România pe drumuri se putea face acest lucru, dar nu mai făceam nici Autostrada Moldovei, nici conexiunile cu autostrăzile din Ardeal şi rămâne, cu adevărat, provocarea mare străpungerea Carpaţilor, A13”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Sorin Grindeanu a anunțat lansarea unei noi licitații pentru un drum important

La rândul lui, Sorin Grindeanu a scris vineri pe Facebook că lansează licitația pentru un nou lot al A8. Ministrul Transporturilor a menționat că CNAIR a transmis la ANAP documentația necesară pentru lansarea procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin).

În plus, a spus că acesta are o lungime de 19,3 km.

Ministrul Transporturilor a adăugat că pe traseul acestui nou lot de autostradă din Moldova vor fi construite inclusiv:

  •  7 tuneluri, cu o lungime totală de 1,44 km;
  • 46 de poduri;
  • pasaje;
  • viaducte.

Grindeanu a adăugat că procesul de construcție este programat să dureze cel mult 48 de luni, cu 12 luni alocate proiectării și 36 de luni pentru execuție. Potrivit ministrului PSD, sursa de finanțare este Programul Transport (PT) 2021-2027.

Acesta a mai menționat că urmează publicarea Anunțului de Participare, în cadrul căruia va fi stabilită și data limită pentru depunerea ofertelor, după ce documentația va fi validată de către ANAP.