„Concluziile sunt clare. Am efectuat luni şi marţi vizite pe şantier şi am constatat că acesta este inutilizabil, deoarece există unele porţiuni de-a lungul celor 62 de km unde nici măcar nu au început lucrările, în timp ce pe alte porţiuni regimul juridic al terenurilor nu a fost clarificat. Decizia noastră este să realizăm un audit al stadiului lucrărilor, ce va fi finalizat pe 25 mai de către o comisie formată din reprezentanţii ministerului şi cei ai Companiei Naţionale de Drumuri, şi abia atunci vom avea o dată certă a inaugurării, dar şi vinovaţii de această situaţie”, a declarat consilierul ministrului Transporturilor.
Oficialul a subliniat că primii 19 km ai Autostrăzii ar fi trebuit să fie daţi în folosinţă încă din 2010, iar termenele succesive de finalizare a tronsonului au fost depăşite în ultimii doi ani. „Sigur că vor fi penalizări aplicate tuturor celor vinovaţi. Pe 25 mai vom şti clar ce fel de penalităţi şi toate detaliile din cauza cărora s-a petrecut această nepermisă întârziere”, a spus Horaţiu Buzatu.
Iniţial, termenul de finalizare a întregului proiect, stabilit în luna decembrie 2011, a fost depăşit pentru ca apoi să fie încheiat un nou contract adiţional, iar finalizarea lucrărilor să fie stabilită pentru data de 15 mai. Cu ocazia unei vizite pe şantier efectuate pe 22 aprilie, fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu a informat că, până la 15 mai, toţi cei 56 de km de Autostradă (fără o secţiune de 6 km neîncepută la intrarea în Bucureşti) vor fi finalizaţi, urmând să continue lucrările pentru finalizarea şi a acestor 6 km care urmează să facă legătura între Centură şi Sectorul 2 al Capitalei.
Autostrada Bucureşti-Ploieşti face parte din Autostrada Bucureşti-Braşov, cu o lungime totală de 173 km, o parte din această Autostradă, în lungime de 62 km, urmând să lege municipiul Bucureşti de municipiul Ploieşti. Pentru această porţiune, lucrările au demarat în 2007 pe secţiunea Moara Vlăsiei-Ploieşti pe 42 de km, unde lucrează un consorţiu de firme româneşti, şi respectiv 2008 (tronsonul Bucureşti-Moara Vlăsiei cu o lungime de 19 km), lucrările fiind efectuate de o firmă din Italia.
Valoarea estimată a proiectului Bucureşti-Ploieşti este de 238 milioane de euro, iar tronsonul va avea 11 poduri, 17 pasaje, 48 de podeţe şi 2 noduri rutiere.
Citește și: Ce TREBUIE să știi despre AUTOSTRADA pe care NU o inaugurăm azi
Sursa: Agerpres