Noua echipă instalată la Primăria Vienei (Rathaus) a trecut cu succes, pe 1 decembrie, primul test de încredere în faţa alegătorilor. Michael Haupl, primarul Vienei, şi Maria Vassilakou, viceprimarul, au avut ocazia să arate cetăţenilor că angajamentele de a păstra un oraş prietenos şi sigur nu au fost simple vorbe de campanie electorală.
Prima ninsoare abundentă, care a căzut timp de peste 24 de ore, în capitala vieneză, nu i-a luat prin surprindere pe edilii oraşului şi nici firmele specializate în mentenanţa infrastructurii.
Carosabilul este perfect practicabil pentru autoturisme, pentru că cele 350 de autovehicule speciale, pregătite în vederea sezonului rece, au lucrat permanent, pentru a nu lăsa zăpada să se depună. Chiar dacă temperatura este de minus trei grade, nu s-a format gheaţă pe străzi. Au fost curăţate inclusiv străzile laterale.
Parcurile sunt singurele zone rămase acoperite de zăpadă
Singurele zone albe sunt parcurile şi spaţiile nepietonale, unde copiii ai ieşit să se bucure de prima zăpadă. Compania ASFINAG, specializată în întreţinerea infrastructurii, a distribuit echipelor de intervenţie cantităţi importante din cele 28.000 de tone de sare rutieră, pregătite în mari depozite din Lopoldlau, la marginea Vienei.
1.500 de muncitori de la serviciile de curăţare a străzilor au fost mobilizaţi pentru a face toate drumurile practicabile, şi chiar pot fi văzuţi lucrând în stradă. Tractoraşe de gabarit mic, dotate cu lame şi perii, curăţă inclusiv zonele greu accesibile pentru plugurile mari.
Trotuarele sunt înţesate de amestec de pietriş mărunt de granit şi calcar, pentru a preîntâmpina accidentele în rândul trecătorilor. Scările intrărilor de la metrou au fost securizate cu piatră specială sintetică mărunţită, pentru a împiedica alunecarea.
La fiecare colţ de clădire, pe perete, sunt agăţate căngi pentru spart gheaţa, în eventualitatea că vântul ar forma pojghiţe alunecoase pe trotuar din zăpada topită. În pofida ninsorii, vienezii nu au renunţat la biciclete, pentru că pistele speciale pentru biciclişti demarcate pe trotuare sunt la fel de curate ca în zilele cu vreme obişnuită.
Inclusiv posesorii de câini au fost avertizaţi să nu plimbe animalele fără botoşi de protecţie împotriva sării aruncate pe stradă.
Sursa: Agerpres