Autoritățile din București vor lua măsuri pentru a apăra oamenii de caniculă

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a explicat miercuri, 23 iunie, că fiecare primărie de sector şi Primăria Capitalei trebuie să organizeze puncte de prim ajutor în care să existe acces la apă, din cauza valului de caniculă.

„Fiecare primărie de sector şi Primăria Capitalei trebuie să organizeze puncte de prim ajutor în care să existe acces la apă şi unde să poată fi acordat primul ajutor pentru persoanele care au suferi din pricina caniculei. De asemenea, către ITM am transmis solicitarea de a face controale dedicate pentru a verifica dacă sunt respectate prevederile legale în privinţa lucrătorilor care lucrează şi sunt expuşi temperaturilor ridicate, dacă primesc apă, de exemplu, dacă au ore de pauză, dacă se întrerupe lucrul în momentul în care temperatura depăşeşte 40 de grade. Măsurile respective au fost transmise către toate autorităţile responsabille”, a explicat Alin Stoica.

ANM a emis primul Cod roșu de caniculă din 2021

Anterior, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis că România va avea parte de „temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat”.

Astfel, zonele afectate de Codul roșu vor fi județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș, potrivit ANM.

Meteorologii au explicat și că joi și vineri, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra „temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei”. Temperaturile vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. Totodată, valorile termice nu vor coborî în cursul nopții, în general, sub 20-24 de grade.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea