ANM a emis primul Cod roșu de caniculă din 2021! Care sunt zonele afectate?

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) transmite că România va avea parte de „temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat”.

Astfel, zonele afectate de Codul roșu vor fi județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș, potrivit ANM.

Meteorologii au explicat și că joi și vineri, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra „temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei”. Temperaturile vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. Totodată, valorile termice nu vor coborî în cursul nopții, în general, sub 20-24 de grade.

ANM a emis un Cod portocaliu de caniculă

Amintim că Administrația Națională de Meteorologie a emis anterior și un Cod portocaliu de caniculă. Meteorologii au explicat că un val de căldură va cuprinde treptat toată ţara de miercuri până vineri iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş şi în vestul şi nord-vestul Transilvaniei, iar joi şi vineri (24 şi 25 iunie) în toate regiunile, transmite ANM. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.

Instabilitatea atmosferică se va accentua şi se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi căderi de grindină, mai ales în regiunile estice şi sud-estice, la deal şi la munte, în special după-amiaza și seara.

În judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare, miercuri va fi cod portocaliu de caniculă şi de disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 şi 39 de grade, iar în cursul nopţii nu vor coborî, în general, sub 22-25 de grade.