Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a anunțat că în cursul zilei de joi au fost verificate peste 800 de obiective – magazine, pieţe, complexuri comerciale şi peste 2.000.de mijloace de transport, din care 115 de subteran. Autorităţile au aplicat aproape 700 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 153.000 lei.

„Verificările au fost făcute, cu sprijinul Jandarmeriei, Poliţiei Locale, Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov şi Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”, transmite Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, într-un anunţ de presă.

În acest context, cei implicaţi în acţiunea de verificare au continuat să facă recomandări.

„Respectaţi sănătatea celor din jur şi respectaţi-vă sănătatea dumneavoastră. Purtaţi corect masca de protecţie, păstraţi distanţarea fizică şi toate măsurile de igienă”, mai arată sursa citată.

Verificările vor fi făcute timp de trei zile

Tot joi, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog anunța o mobilizare fără precedent a autorităților în perioada sărbătorilor. 

„Peste 25.000 de poliţişti, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri vor acţiona, în medie, zilnic, în perioada Crăciunului. Numărul angajaților MAI mobilizați în aceste zile este în creștere cu 4.000 față de anii trecuți. Efectivele MAI vor acționa în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice și a intervențiilor în situații de urgență.

Polițiștii, în echipe mixte cu jandarmi, polițiști locali, pompieri și cu reprezentanți ai Direcțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, vor efectua verificări în centre comerciale, piețe, mijloace de transport în comun și la terase sau restaurante, pentru a proteja sănătatea cetățenilor prin descurajarea organizării unor activități care ar putea contribui la răspândirea virusului SARS-CoV-2”, a spus Monica Dajbog.

Totodată, purtătorul de cuvând din MAI a mai precizat că nici șoferii nu vor scăpa. Aproape 300 de aparate radar vor fi prezente în trafic pentru a putea fi evitată producerea unor accidente grave. De asemenea, potrivit acesteia, MAI are pregătite deja 14 elicoptere pentru perioada Crăciunului, iar 5.000 de pompieri au fost și ei mobilizați deja.

„Pe drumurile publice, poliţiştii rutieri vor acţiona, în trafic, folosind 270 de aparate radar, pentru prevenirea producerii unor accidente grave. Polițiștii vor beneficia de sprijinul elicopterelor Inspectoratului General de Aviație, care vor survola, mai ales, traseele pe care în mod obișnuit se înregistrează probleme în astfel de perioade.

În total, în perioada Crăciunului, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. este pregătit să execute cu 14 elicoptere misiuni de ordine și siguranță publică și misiuni aeromedicale, precum și să ofere sprijin pentru transportarea plasmei hiperimune și a pacienților confirmați cu COVID-19.

Pentru minivacanța de Crăciun, sunt mobilizați, de asemenea, peste 5.000 de pompieri, care pot interveni atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite din partea cetățenilor.

La rândul lor, 250 de jandarmi montani vor fi prezenți zilnic pe traseele şi în stațiunile turistice, pentru a acorda sprijin persoanelor aflate în dificultate.

Aproximativ 3.900 de poliţişti de frontieră vor desfășura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control a zonelor de graniță. Au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea personalului și a numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe ambele sensuri, până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct.

Având în vedere că în anii trecuți, în această perioadă, eram obișnuiți să petrecem alături de cei dragi, să mergem în vizită, să participăm la reuniuni de familie sau cu prietenii, reluăm recomandarea adresată cetățenilor și operatorilor economici de a manifesta prudență și responsabilitate prin respectarea măsurilor luate de autorități pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19.

Depinde de fiecare dintre noi să oprim răspândirea virusului”, a mai adăugat ea.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin