Viena va mobiliza 2.200 de militari "în două ore", pentru "a ajuta poliţia", în special la "controalele de frontieră, acolo unde este necesar", a spus Faymann într-o conferinţă de presă, la o zi după anunţul Germaniei privind reintroducerea controalelor la frontieră.

"Sarcina armatei va fi în special să ofere un ajutor umanitar în interiorul ţării. Însă ea va asigura de asemenea un rol de sprijin la controalele de frontieră, acolo unde este necesar", a subliniat liderul social-democrat.

Austria, o ţară tranzitată de mii de imigranţi, se află prinsă la mijloc: Berlinul a reintrodus duminică seară controale la frontieră, iar fluxul de imigranţi care provine din Ungaria s-a intensificat în weekend, înainte de intrarea în vigoare, marţi, a unei noi legislaţii anti-imigranţi în această ţară.

Decizia Germaniei şi Austriei de a întări controalele la frontiere reprezintă "un semnal clar că situaţia nu poate continua aşa, cu oameni care traversează în masă frontierele", fără a fi verificaţi, a afirmat vicecancelarul Rudolph Mitterlehner în aceeaşi conferinţă de presă.

"Dacă Germania realizează controale la frontieră, Austria trebuie să aplice controale mai stricte la frontiere. Facem acest lucru în prezent", a spus Mitterlehner.

Faymann a subliniat importanţa simbolică a măsurii de a trimite militari. "Dreptul de azil trebuie garantat. Umanitatea trebuie să prevaleze", a subliniat el.

În practică, "nu avem cunoştinţă de niciun caz de persoană expulzată din Germania" după introducerea controalelor de către Berlin, a indicat cancelarul.

Austria se aşteaptă luni la sosirea a peste 10.000 de imigranţi la frontiera sa cu Ungaria. AGERPRES