Austria va juca un rol cheie în ceea ce privește aderarea la Schengen. Noul Acord privind ridicarea frontierelor în cadrul Spațiului Schengen vizează consolidarea la frontiere și sporirea colaborării dintre forțele de poliție.

Conform declarațiilor ministrului Cătălin Predoiu această înțelegere va implica, de asemenea, prezența ofițerilor austrieci pe Aeroportul Otopeni.

În conformitate cu această propunere, sprijinul oferit de ofițerii din Austria va contribui la eforturile autorităților românești în gestionarea securității și a controalelor la Aeroportul Otopeni.

Acordul privind Schengen prevede intensificarea controalelor la frontiere

Conform declarațiilor ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, noul acord în discuție include mai multe aspecte importante. Printre acestea se numără intensificarea controalelor la frontiere pentru România și Bulgaria, un obiectiv deja asumat și propus de cele două țări.

Predoiu a subliniat că, în cadrul acestui acord, se prevede ca Comisia Europeană să aloce fonduri pentru România și Bulgaria. Scopul este acela de a sprijini consolidarea logistică a securității de frontieră. Aceste investiții ar urma să fie direcționate către anumite echipamente.

Argumentul adus în favoarea acestor investiții a fost legat de echiparea și modernizarea Poliției de Frontieră pentru a asigura o securitate mai eficientă la frontiere. Predoiu a subliniat importanța acestor măsuri. El a spus că echiparea și pregătirea adecvată a Poliției de Frontieră are ca rezultat protejarea tuturor cetățenilor.

Austria, harta Austria
SURSA FOTO: Dreamstime

Bani pentru România pentru a-și întări logistica cu privire la paza frontierelor

Această inițiativă, potrivit ministrului, nu presupune concesii din partea României sau Bulgariei. În opinia sa ea aduce beneficii financiare și logistice pentru îmbunătățirea capacităților de securitate la frontieră.

Predoiu a evidențiat faptul că aceste măsuri reprezintă un pas pozitiv în direcția asigurării securității și protejării intereselor tuturor cetățenilor. Ministrul a ținut să menționeze că aceste demersuri nu ar trebui să fie percepute ca fiind nefavorabile sau negative pentru nimeni.

„Comisia Europeană să investească, să deblocheze bani pentru România și Bulgaria, să-și întărească logistica cu privire la paza frontierelor – drone, motociclete, mijloace, vehicule, autospeciale, radare, camere cu termoviziune. Deci nu am cedat nimic, am câștigat bani, să spun așa.

Pentru ce? Pentru echiparea Poliției de Frontieră. Ce face Poliția de Frontieră? Ne păzește! Și pe dumneavoastră și pe mine și pe noi toți! Ce e rău în asta? Nu cred că e ceva rău!”, a arătat ministrul pentru DCnews.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a evidențiat trei aspecte cheie ale intensificării cooperării polițienești. Aceasta implică o colaborare mai strânsă între polițiștii din diferite țări. Scopul este de a  combate migrația ilegală, traficul de persoane, traficul de droguri, traficul de arme și criminalitatea organizată.

Austria se implică în mod direct pe Otopeni

Predoiu a explicat că intensificarea acestei colaborări presupune ca polițiștii din România să comunice și să colaboreze mai eficient cu colegii lor din Austria, Bulgaria și alte țări. Acest lucru ar implica schimbul de informații mai rapid între bazele de date, comunicarea mai frecventă prin intermediul telefonului și o cooperare mai strânsă în anchetele care implică infracțiuni care trec granițele.

Prin urmare, acordul prevede o mai bună coordonare între forțele de poliție pentru a combate activitățile ilegale care transcend granițele și pentru a asigura o mai bună prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere. Predoiu a subliniat că această inițiativă nu ar trebui percepută ca fiind negativă sau dăunătoare, ci dimpotrivă, ca un pas esențial în direcția asigurării unui climat mai sigur și a protejării cetățenilor.

„Să intensificăm cooperarea polițienească. Ce înseamnă asta? Ca polițistul român să coopereze mai intens cu polițistul austriac, cu polițistul bulgar, să oprească migrația ilegală, traficul de persoane, traficul de droguri, traficul de arme, crimă organizată. Ce înseamnă să coopereze mai intens?

Păi să vorbească mai des la telefon, să îți comunice bazele de date mai rapid, să cooperezi în dosare care trec frontiera, între ghilimele, deci infracțiuni petrecute în România, apoi de aceeași persoană petrecute în Austria, comise în Bulgaria, trafic de colo colo, oamenii ăștia, infractorii, lucrează coordonat între ei uneori.

Păi trebuie să se coordoneze și polițiștii mai bine. Asta spune acordul. E rău asta? Nu cred că e rău!”, a punctat Predoiu.

Cătălin Predoiu anunță că ofițeri Frontex să fie dislocați în România și Bulgaria

Ministrul a indicat că, în plus față de ofițerii Frontex desemnați să lucreze în România și Bulgaria, ofițeri austrieci specializați în verificarea documentelor vor oferi suport ofițerilor români de la Aeroportul Otopeni.

Predoiu a detaliat că ofițerii Frontex sunt membri provenind din diferitele poliții din statele membre ale Frontex, inclusiv din România. Acești ofițeri oferă asistență pentru securitatea la frontieră.

Pe lângă ajutorul din partea Frontex, se va beneficia și de sprijinul inițial al ofițerilor din Austria. Este vorba de cei specializați în controlul documentelor. Ei vor urma să asiste ofițerii români în procesul de verificare a documentelor la frontiera aeriană.

„Ce înseamnă asta? Înseamnă că atunci când un polițist de frontieră român ia un act de identitate în mână, un pașaport, se uită la el și i se pare că e ceva ciudat, dar totuși nu e sigur dacă e un fals, e o persoană substituită, ai un document expirat și corectat, deci tot un fals, până la urmă, se consultă cu specialistul, colegul austriac care e lângă el și îi spune: uită-te și tu la acest buletin. (…)

Care nu neapărat… din când în când e consultat, că știu și românii să facă treabă, dar unde-s cazuri, falsuri mai bine executate și sunt mai greu de depistat, se consultă între ei, verifică în baza de date, cel austriac vorbește cu ai lui acasă. E mai simplu, da?”, a explicat Predoiu.

Predoiu a subliniat că există și ofițeri români specializați în identificarea documentelor false. Ei sunt activi în cadrul Frontex. Aceștia lucrează în alte frontiere și sunt consultați periodic. Astfel de colaborări între specialiștii din diferite țări se desfășoară anual pentru a asigura eficiența și precizia în verificările documentelor și în identificarea falsurilor.