Austria, cât se poate de serioasă. Cele cinci condiții impuse României și Bulgariei

Austria a impus României și Bulgariei cinci condiții pentru intrarea în Schengen. Una dintre aceste condiții are legătură cu controalele de la frontiere. Viena cere ca acestea să fie intensificate pentru ca, mai apoi, să fie eliminate complet.

Textul, găsit pe site-ul Consiliului Europei, indică și faptul că Austria, statul care s-a opus anterior aderării României și Bulgariei la zona de liberă circulație, va păstra dreptul de a realiza verificări neanunțate pe aeroporturile sale, chiar dacă acestea ar trebui, în teorie, să fie eliminate.

În acest document al Consiliului Europei, care face parte din procesul de validare a extinderii spațiului Schengen, sunt enumerate explicit cinci condiții distincte.

Prima condiție, consolidarea securității la frontierele externe ale UE

Prima condiție se referă la consolidarea securității la frontierele externe ale Uniunii Europene. Aceasta implică măsuri precum triplarea prezenței personalului Frontex, adică a agenției europene responsabile de controlul frontierelor:

  • atât la granița dintre Bulgaria și Turcia
  • cât și la cea dintre Bulgaria și Serbia

De asemenea, condiția include acordarea unui sprijin financiar semnificativ pentru fortificarea frontierelor externe ale UE în România și Bulgaria, prin achiziționarea de echipamente performante.

Totodată, se propune consolidarea proiectelor pilot deja în desfășurare la frontierele externe dintre:

  • Bulgaria și Turcia
  • precum și între România și Serbia
spațiul Schengen
SURSA FOTO: News18.ro

Ce condiții mai impune Austria?

A doua condiție implică intensificarea controalelor la frontierele terestre dintre România și Bulgaria, precum și dintre România și Ungaria, prin utilizarea echipelor multidisciplinare și implementarea unui sistem de filtre multiple, cu scopul de a reduce migrația ilegală.

A treia condiție asumată în cadrul acordului stipulează că România și Bulgaria trebuie să respecte în întregime prevederile Acordului de la Dublin.

Aceasta implică acceptarea imediată a solicitanților de azil din Uniunea Europeană care au intrat mai întâi în una dintre cele două țări.

Acest proces trebuie să aibă loc:

  • fără a impune limite privind numărul total de cazuri
  • cu un răspuns rapid, de cel mult 3 zile lucrătoare, la orice cerere de retrimite a azilanților

A patra condiție impune delegarea de consilieri în domeniul documentelor, inclusiv consilieri austrieci, pentru a asigura controlul adecvat al zborurilor la aeroporturile din:

  • Bulgaria
  • România

De asemenea, se stipulează efectuarea de controale prin sondaj la sosirea în Austria, în conformitate cu normele juridice ale Uniunii Europene.

În concluzie, ultima condiție din acord reprezintă, de fapt, o promisiune:

  • de a iniția discuții în anul 2024 privind funcționalitatea spațiului Schengen
  • de a întreprinde pregătiri pentru implementarea unor măsuri compensatorii la frontiera cu cele două țări.