Cutremur în Austria! Karl Nehammer a anunțat chiar acum

De la această posibilă amenințare a pornit și o formațiune politică, aflată în plină ascensiune, care a cerut ca plățile în numerar să fie înscrise în Constituție ca ”drept fundamental al omului”.

Conform unei propuneri, dreptul la numerar ar urma să fie protejat prin lege, în Constituție, iar banca națională ar trebui să fie obligată să asigure fluxul de numerar necesar, cu bănci situate la distanțe apropiate de cetățeni.

Potrivit The Messenger, Partidul Libertății din Austria, de extremă dreapta, a făcut din păstrarea utilizării numerarului un principiu central al campaniei electorale pentru alegerile din 2024 din țară.

”Oamenii au dreptul la numerar”, a anunțat recent cancelarul Karl Nehammer, citat de AP.

„Fiecare ar trebui să aibă posibilitatea de a decide în mod liber cum și cu ce dorește să plătească anumite servicii sau mărfuri”, a subliniat el.

”Din ce în ce mai mulți oameni sunt îngrijorați că numerarul ar putea fi restricționat ca mijloc de plată în Austria”, a spus el, insistând că oamenii au „dreptul la numerar”.

Austria a rămas în urmă față de alte țări europene în ceea ce privește plățile digital. Oamenii se agață de monede și bancnote, în special pentru articolele mai mici, de zi cu zi.

Deși tot mai mulți oameni adoptă sisteme de plată fără numerar, mulți germani și austrieci continuă să prefere numerarul. În Austria, țară cu doar 9,1 milioane de locuitori, aproximativ 51 de miliarde de dolari sunt retrase de la bancomate în fiecare an, potrivit guvernului de la Viena.

Cerințele Partidului Libertății sunt cât se poate de normale

Partidul Libertății, de extremă-dreapta, a făcut din păstrarea utilizării cashului un principiu central al campaniei pentru alegerile din Austria, din 2024.

Nehammer, membru al Partidului Popular de centru-dreapta,  susține că cerințele celor din Partidul Libertății sunt cât se poate de normale, dar  acuză formațiunea că ” bate toba fără să facă nimic pentru asta”. Între timp, social-democrații consideră că guvernul ar trebui să acorde prioritate creșterii distribuției bancomatelor în țară, în loc să includă „numerarul” în Constituția țării.

Karl Nehammer a decis! Austria va continua să permită tranzacții digitale

Administrația lui Nehammer intenționează să organizeze dezbateri cu liderii din industria financiară, oficiali guvernamentali și banca centrală a țării pentru a finaliza condițiile propunerii.

Cancelarul a confirmat că Austria, care folosește euro, va continua să permită tranzacții digitale pentru cei care preferă metodele fără numerar.

Într-un articol publicat de Fondul Monetar Internațional. intitulat ”Noua era a banilor digitali”, Adrian Tobias, consilier financiar și director al Departamentului Piețelor Monetare și de Capital al FMI, și Tommaso Manicni, șeful diviziei Griffoli din cadrul Piețelor Monetare și de Capital, arată că banii digitali au potențialul de a transforma sectorul financiar. Cei doi susțin că piețele emergente și țările cu venituri mai mici vor câștiga cel mai mult din această schimbare dramatică.

Accesul ieftin la bani digitali și la tranzacțiile prin telefon ar putea deschide calea spre servicii financiare pentru 1,7 miliarde de oameni fără conturi bancare tradiționale. Astfel, țările pot deveni din ce în ce mai conectate, facilitând comerțul și integrarea pieței. Impactul în lumea reală ar fi semnificativ, susțin autorii.

Riscul unui decalaj digital global este puternic

De asemenea, autorii consideră că riscul unui decalaj digital global este puternic. „Aranjamentele regionale de decontare a banilor digitali ar putea să se extindă, determinate de dorința de autonomie a țărilor. Astfel de aranjamente ar putea deveni instrumente ale intereselor și forțelor geopolitice, pentru a evita sau a impune sancțiuni bilaterale și ar putea limita convertibilitatea valutară”, au scris aceștia.

În opinia lor, ”banii digitali ar putea fi valorificați pentru a stimula integrarea și interoperabilitatea sistemelor de plată. Trebuie explorate noi soluții, cum ar fi platformele multilaterale de decontare și schimb, precum și norme sau principii comune pentru proiectarea banilor digitali pentru a facilita plățile transfrontaliere, care sunt esențiale pentru multe țări cu venituri mai mici.”