Țările UE cu o poziție neutră se opun acordării de garanții de securitate categorice Ucrainei, a declarat joi cancelarul austriac Karl Nehammer.

Statele neutre ale UE nu vor oferi garanții de securitate Ucrainei

„Pentru noi, ca state neutre, este clar că nu putem oferi astfel de garanții de securitate. Austria, Irlanda, Malta și Cipru au spus clar că au obiecții.

Rolul statelor neutre trebuie să fie luat în considerare în mod explicit. Vom discuta cu siguranță acest lucru și vom găsi formulări care să fie acceptabile și pentru noi.”, a declarat Karl Nehammer înainte de o întâlnire cu alți lideri guvernamentali din UE la Bruxelles.

Rolul UE este încă în discuție

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că orice rol al UE este încă în discuție.

„Va trebui să discutăm cât de departe merge și dacă ar fi vorba de sprijin letal sau non-letal. Și trebuie să ținem cont de faptul că mai multe țări din UE nu sunt membre ale NATO”, a declarat Mark Rutte.

Liderii Uniunii Europene s-au reunit joi pentru a discuta despre revolta din Rusia și pentru a dezbate ce rol ar putea juca UE în cadrul angajamentelor occidentale pe termen lung de consolidare a securității Ucrainei.

Liderii UE își mențin angajamentul față de Ucraina

Ajunși la Bruxelles pentru un summit, liderii au declarat că își mențin angajamentul de a sprijini Ucraina în războiul declanșat de invazia Rusiei asupra vecinului său în februarie anul trecut.

„Trebuie să ne pregătim că acest lucru poate dura mult timp. Este important să ne consultăm și să spunem că suntem pregătiți să rezistăm pe termen lung, cu sprijin financiar și umanitar, care este necesar pentru Ucraina, dar și când vine vorba de arme”, a declarat  cancelarul german Olaf Scholz.

Summitul de două zile este o reuniune periodică a celor 27 de lideri naționali ai UE, pe ordinea de zi figurând o serie de subiecte, printre care migrația, securitatea economică și relațiile cu China.

Însă subiectul dominant este războiul din Ucraina, liderii discutând, de asemenea, despre modul în care revolta eșuată de la sfârșitul săptămânii trecute a grupului de mercenari Wagner ar putea afecta Rusia.

„Un Putin slăbit este un pericol mai mare. O Rusie instabilă devine, de asemenea, un risc”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.