„Aurul nu servește astăzi unui alt scop în afară de a fi strălucitor și a arăta frumos, fiind transformat în bijuterii sau păstrat ca depozit. Asta pentru că nu prea are un scop industrial, spre deosebire de alte metale prețioase, de exemplu argintul. Astfel, nu există un motiv real pentru ca aurul să crească mai mult decât alte metale prețioase. Privite ca active, celelalte metale prețioase, cum ar fi argintul, platina sau paladiul, pot constitui investiții perfect viabile deoarece, pe lângă că se află la mare căutare în industrie, sunt un fel de alternative la aur”, a declarat Campbell.
În 2010, omul de afaceri George Soros și-a majorat cu aproape 1.000% participația la Platinum Group Metal, companie canadiană care deține o mare parte din compexul Bushveld Igneous din Africa de Sud. De aici se extrage 80% din producția mondială de platină și paladiu. Soros a cumpărat la sfârșitul lui 2009 și aproape 9% din compania Platinum Australia, ale cărei operațiuni se desfășoară tot în Africa de Sud.
Prețul paladiului se apropie de 850 de dolari uncia, în timp ce prețul platinei este de aproximativ  1.800 de dolari pe uncie.