La finalul şedinţei de Guvern de joi, 23 iunie, premierul Nicolae Ciucă a oferit detalii despre măsura compensării preţului la carburanţi, despre care s-a vorbit intens în ultimele zile.

S-a decis oficial! Carburanţii vor fi comensaţi cu o sumă fixă de 50 bani/litru, anunţă premierul Nicolae Ciucă

Soluţia de compensare în sumă fixă de 50 de bani se va aplica direct la pompă, a explicat şeful Guvernului. Măsura va fi în vigoare timp de trei luni de zile.

„Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă.

În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi Guvern, între Guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost deasemenea adoptată şi de alte ţări.

Măsura implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră. Este o măsură care se aplică şi în alte ţări. Vorbim de Spania şi Franţa.

Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort.

Mecanismul prin care asigurăm stabilitatea preţurilor la combustibili va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibili.

Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat.

Această măsură este parte a pachetului de protejare a cetăţenilor şi a firmelor şi urmăreşte diminuarea efectelor creşterii inflaţiei şi a efectelor produse de crizele multiple pe care le traversăm.

La finalul acestei perioade vom analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: Aceste măsuri nu vor afecta în niciun fel bugetul de investiţii

Prim-ministru a mai precizat, în conferinţa de presă susţinută joi, că autorităţile se vor folosi şi de ordonanţa de combatere a efectelor speculative, pentru a asigura că toţi consumatorii din România sunt protejaţi.

„Fac menţiunea că avem, deasemenea, la îndemână un instrument util: ordonanţa de combatere a efectelor speculative. Vom asigura un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor împotriva creşterilor nejustificate a preţurilor.

Măsurile pe care noi le luăm şi care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru următoarele 3 luni nu afectează în niciun fel bugetul de investiţii. Bugetul va păstra ţinta de 7% din PIB pentru investiţii, respectiv 88 de miliarde de lei”, a mai declarat, joi, premierul Nicolae Ciucă.