Prețul carburanților ar trebui plafonat! Speculă pe piața din România. Daniel Zamfir: Eu cred că acesta este un preț corect

Prețul carburanților ar trebui plafonat la aproximativ 7 lei, spune senatorul social-democrat Daniel Zamfir, adăugând că este de părere că acesta este un preț corect.

”Eu cred că acesta este un preț corect pentru că trebuie să ne aducem aminte că, în urmă cu ceva timp, când a fost acea criză cu privire la creșterea prețului la benzină, prețul barilului era undeva la 123 de euro iar prețul la pompă se stabilizase undeva la 7,5 lei. Acum, când prețul barilului a scăzut la 112 euro, prețul benzinei și al motorinei a sărit bine de 9 lei. Ca atare nu este vorba despre creșterea vreunui cost al producătorului ci pur și simplu este un spirit speculativ”, a declarat președintele Comisiei Economice la Antena 3.

Există cazuri de speculă

Senatorul social-democrat a dat de exemplu o companie care a înregistrat, trimestrul trecut, un profit triplu, ceea ce arată că există speculă pe piața din România.

”O să vedeți că este triplu față de anul trecut. Așadar avem aici o speculă, deci trebuie intervenit. Prețul speculativ este un preț care nu se bazează pe niște calcule concrete ale creșterii prețului de producție. Propunerile vin de la noi în condițiile în care, de la Ministerul Energiei, nu vine nimic. Noi am spus că trebuie plafonat prețul carburanților. Asta este clar. Nu mai putem accepta lipsa de acțiune a ministrului Energiei în momentul acesta. Pentru că, în momentul acesta, atâta timp cât lucrurile rămân așa, cineva și anume un grup restrâns de companii, câștigă foarte mulți bani iar cea mai mare parte a populației, de fapt toată populația României, IMM-urile și nu în ultimul rând economia, au de suferit”, a mai spus președintele Comisiei Economice, Daniel Zamfir.

Marcel Ciolacu consideră că aceste scumpiri sunt anormale

În urmă cu ceva timp, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că România trece printr-o perioadă complicată, având în vedere creșterea prețurilor carburanților. În ceea ce privește această situație, Marcel Ciolacu spune că scumpirile sunt anormale.

”Era vorba despre o taxă direcționată către sănătate și învățământ. Încă avem aceste discuții și avem opinii divergente, dar este normal. Important este când am luat deciziile să fie cele corecte și cele așteptate de către români și mai ales pe cele eficiente pentru societate.

În acest moment trebuie să recunoaștem că trecem printr-o perioadă complicată. Am scăpat de scumpirile de la gaze și de la energie și de la necesitatea noastră pe perioada iernii și ne-am trezit cu niște scumpiri la carburanți, din punctul meu de vedere anormale, ținând cont că barilul de petrol nu s-a scumpit.

În acest moment strângem toate informațiile necesare pentru a lua o decizie prin Ministerul Finanțelor și prin ANAF”, a declarat Marcel Ciolacu.