Nu avem date din care să reiasă că Germania ne e datoare această sumă, a declarat Adrian Vasilescu în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3.

"Am găsit solduri neachitate a Casei de Compensaţie, la finele anului 1944, de un 1.126.000 mărci imperiale. : Înainte de obţinerea datelor am ştiut că a existat în timpul celui de-al doilea război mondial, începând cu anii 30 un model monetar de colaborare europeană numită Uniunea de Clearing. Şi am dorit să aflu mai mult. Am văzut că Elveţia, Banca Naţională a Elveţiei a analizat toate tranzacţiile Elveţiei cu Germania din perioada celui de-al doilea război mondial şi ăsta a fost punctul de pornire a studiului. Într-o recomandare a Băncii Naţionale a Elveţiei din anul 2000 remarcă că a doua tranzacţie după tranzacţiile germano-elveţiene au fost cele germano-române. Cu aur prin Elveţia. Şi că din păcate nici du pă 1989 România nu arată niciun interes în a analiza aceste tranzacţii", a spus Golban.

"Eu aş vrea să subliniez că-i vorba de o datorie de stat, a statului român. Eu unul aş fi foarte fericit dacă Germania ar avea la această oră să dea statului dacă ar fi datoare 19 miliarde euro. Asta înseamnă că aceşti bani ar veni în bugetul de stat. Ei n-au nicio legătură cu BNR. Legătura cu BNR apare sub două aspecte. Cu deosebire începând din 1942 BNR s-a implicat din punct de vedere tehnic în relaţiile cu Germania. S-a implicat tehnic, nu avea probleme comerciale BNR cu Germania dar s-a implicat tehnic cu privire la plăţi. Pentru că BNR a avut o suspiciuine cu privire la autenticitatea mărcilor cu care ar fi plătit Germania atunci. Şi a cerut ferm ca toate plăţile Germaniei să se facă către România în aur", a spus Adrian Vasilescu.

Oficialul BNR a adăugat că "erau plăţi care se făceau în afară… e o scrisoare a unui oficial german către Hitler în care spune aşa: ne-am înţeles cu Ică. Ică era Mihai Antonescu, ministru de Externe. Suntem gata să ne înţelegem cu mareşalul. Din păcate nu putem trece peste BNR. Întregul consiliu de administraţie al BNR a făcut zid în jurul guvernatorului şi insistă să plătim numai în aur. Ăsta-i un document ofcial. Şi de-atunci plăţile s-au făcut numai în aur".

Cu toate acestea , Vasilescu a recunoscut că "Din discuţiile pe care le-a avut domnul Radu Golban la BNR cu comisia şi cu profesorul Stoenescu n-a reieşit că numai dânsul are documente. Chiar din documentele care sunt la BNR apar compensări Compensări importante. Dar documentele sunt parţiale. Nu avem toate documentele. Mai sunt probabil documente şi în alte părţi. Mai sunt poate şi în Rusia documente". Acesta a concluzionat că "nu avem date din care să reiasă că Germania ne e datoare cu această sumă."