Două milioane de oameni au murit din cauza caniculei şi a inundaţiilor. Cifra este reprezentativă pentru  ultimii 50 de ani. Cei care au decedat au fost victime în urma dezastrelor precum inundaţiile şi valurile de caniculă din ultimii 50 de ani.

Valoarea totală a pagubelor a ajuns la 3,64 trilioane de dolari, a anunţat Orgaizaţia Meteorologică Mondială (OMM).Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a analizat într-un raport 11.000 de dezastre care au avut loc în perioada 1979-2019. Vorbim inclusiv de catastrofe majore precum seceta severă din 1983 din Etiopia, care a dus la 300.000 de decese, şi uraganul Katrina din 2005, care a fost cel mai costisitor, cu pagube de 163,61 miliarde de dolari.

Raportul semnalează faptul că numărul dezastrelor a crescut de aproape cinci ori din anii ’70 până în ultimul deceniu şi că fenomenele meteo extreme vor deveni tot mai frecvente din cauza încălzirii globale.

Care este valoarea pagubelor

Costurile aferente evenimentelor au crescut, de asemenea, de la 175,4 miliarde de dolari în anii ’70 până la 1,38 trilioane de dolari în anii 2010, când furtuni precum Harvey, Maria şi Irma au făcut ravagii în Statele Unite. Însă, în timp ce fenomenele extreme au devenit mai costisitoare şi mai frecvente, numărul anual al persoanelor decedate a scăzut de la peste 50.000 în anii ’70 la aproximativ 18.000 în anii 2010, ceea ce sugerează că o mai bună gestionare îşi arată roadele.

„Pierderile economice sunt în creştere pe măsură ce expunerea creşte.Sistemele îmbunătăţite de avertizare timpurie împotriva riscurilor multiple au condus la o reducere semnificativă a mortalităţii”,a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

În acest sezon, incendiile din statul american California au devastat deja de trei ori mai mult decât suprafaţa ce a ars în aceeași perioadă a sezonului record de incendii din 2020. Și asta trage un semnal de alarmă deosebit de important pentru prezentul și pentru viitorul nostru. Nu doar oamenii suferă din cauza fenomenelor extreme. Temperaturile ridicate care au lovit coasta în zona Vancouver din Canada mai devreme în cursul acestui an se estimează că au dus la moartea a cel puţin un miliard de vietăţi marine din zona de coastă.